Cyklovýlety - Sauerland

Web nejen o cyklistice

  

Cyklovýlety 2014

Sauerland

Schliprüthen - Schmallenberg - Kahler Asten - Siedlinghausen - Rimberg - Fretter - Schliprüthen

Parametry trasy
Najeté kilometry150 Doba jízdy6:20 Průměrná rychlost23,7 Převýšení2150 m

Na vrchovinu Sauerland jsem se dostal v roce 2014 v rámci mého pracovního působení v Německu. Protože jsem se připravoval na Trophy 2014, hledal jsem nějaké kopce, kde by se dalo potrénovat trochu líp, než na rovině okolo Rýna :D Kolegové mi doporučili, abych se jel podívat sem. Vybral jsem si na netu nějaký kemp tak trochu mimo dálnice, silnice a turistické oblasti a po dvou hodinkách jízdy (jako vždy mi něco ubrala Stau okolo Dortmundu) jsem dorazil do malého kempu u Schliprüthenu. Čekal jsem tak nějak vše, ale že majitelkou kempu bude osmdesátiletá paní (tipl bych jí tak 65) se svým devadesátiletým manželem, to mě překvapilo...

Své překvapení jsem rozdýchal a druhý den jsem vyrazil směrem na Schmallenberg po různých vedlejších silničkách. Správně jsem tušil, že to nebude úplně zadarmo... Cesta do Schmallenbergu přes Fretter by se dala shrnout slovy "nahoru a dolů". Mám radši dlouhé kopce se stabilním tempem, ale tady to byly takové houpáky se sklonem do pěti procent, které vydržely dva tři kiláky a pak se jelo zase dolů. Nicméně tohle bylo trochu jiné Německo, než ho znám z cest po dálnicích. Příroda, stromy, ticho... Super! Malebnou vrchovinou jsem se dostal do Schmallenbergu, což je větší město, oproti zbytku oblasti to tu docela "žilo".

Ze Schmallenbergu se dá dostat postupně až na Kahler Asten, což je nejvyšší hora Sauerlandu, v porovnání s mou startovací výškou asi 80 metrů nad mořem je jejích 841 metrů přímo zázrak - takové šance se musí využít... Zajímavá varianta je pokračovat ze Schmallenbergu kousek po hlavní silnici a pak odbočit do takové zašité vesničky jménem Latrop, kde končí silnice a dále pokračuje už jen asfaltka na kopec jménem Schanze. V zimě se zde evidentně dá trochu zalyžovat a vypadá to tu docela horsky. /Pokračování ze Schanze je snad ještě zajímavejší, já jsem si našel nějakou lesní cestu a po té jsem dojel až na hlavní cestu k parkovišti Albrechtsplatz.

Odsud už je to jen kousek nahoru po široké cestě až na Kahler Asten, evidentně cíl docela velkého množství lidí (a kupodivu jsem potkal i pár cyklistů, zbytek ale už jen auta a pár autobusů - jak jinak, jsme v Německu...). Na kopci mě trochu zklamalo velké parkoviště (tedy několik parkovišť), ale jinak je to pěkné místo s horskou chatou a vysílačem, nahoře je louka, v pohodě. Sjezd z Kahler Astenu je po široké asfaltce super, pod kopcem pak asi po dvou kilometrech zaujme středisko Winterberg se skokanským můstkem, který je dobře vidět ze silnice, nebo s bobovou dráhou (ta už vidět není :) Za Winterbergem se vyplatí opět uhnout z hlavní silnice a jet zase do klidu, přes další kopečky - zvolil jsem směr přes Siedlinghausen a postupně jsem se vracel zase na cestu, kterou jsem přijel směrem na Schmallenberg. Závěr výletu je už tedy stejný - Fretter a pak Schliprüthen. Krajina v podvečer je jiná, kopce z druhé strany místy překvapí, je to zábava až do konce, ani kousek rovinky :)

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 3409 krát.