Cyklovýlety - Alpes de Haute Provence

Web nejen o cyklistice

  

Cyklovýlety 2013

Provence

Isola - St Etiénne - Col de la Bonette - Jausiers - Barcelonette

Parametry trasy
Najeté kilometry71 Doba jízdy4:30 Průměrná rychlost15,5 Převýšení1956 metrů

Isola je nejen východiskem pro stoupání na Col de Lombarde, ale především východiskem pro stoupání na Col de la Bonette, což je nejvýše položená asfaltová silnice vedoucí přes sedlo (vrchol). Stoupání z Isoly je ještě mírné, jelikož vede okolo řeky Tinée a až do St Étienne, což je nějakých 13 kilometrů, je to doslova pohoda. Na výběr je jízda po silnici nebo jízda po stezce, která se vine přímo podél řeky. Malou nevýhodou stezky je, že v některých místech musí silnici křížit. Silnice i stezka vedou většinu cesty v podstatě vedle sebe a kopírují řeku - vzhledem k údolnímu charakteru krajiny toho cestou moc vidět není, ovšem v dálce se sem tam objeví vysoké hory.

Přes St Étienne je menší zrada - stezka odboči vpravo a zavede nás po staré silnici na hezky prudký (ale krátký) kopeček. Chvíli mi tato vsuvka připadala jako zbytečná, ovšem přinejmenším pohled na St Étienne mě trochu uklidnil :)
Město St Étienne je v podstatě posledním před tím pravým vysokohorským stoupáním, čili jako vždy jsme zde strávili pár chvil občerstvením a lelkováním. Čekalo nás něco okolo 1700 metrů stoupání bez jakéhokoliv přerušení, navíc to vše s pořádnou zátěží.

Stoupání začíná za řekou a vede ještě kus podél ní, takže žádný brutání nástup se naštěstí nekoná. Sklon pomalu přídává na síle a po čtyřech kilometrech přichází konečně první zlom. Dalších asi šest kilometrů to ještě pořád docela jede - většinou lesem, sem tam několik serpentin (a třeba i hezký vodopád).

Okolo výšky 1500 metrů už silnice začne stabilně stoupat se sklonem mezi 7 a 9%, pomalu se odpoutá od lesů i civilizace a postupně se šplhá po úbočí hory výš a výš. Ještě pod dvoutisícovou hranicí přijde poslední vesnička s názvem Vens, kde kromě pár domků teče z kohoutu voda (což je ve vedru záchrana). Pak silnice pokračuje přes horské louky pořád nahoru, střídají se delší traverzy se serpentinou. Odsud už je vidět Col de la Bonette, který je ovšem pořád ještě pěkně daleko. Sklon je celou dobu stabilní, krajina se mění pomalu a jistě na tu vysokohorskou - louky (mimochodem plné svišťů) jsou chudší a skály začínají převládat. Zajímavým bodem je stará vojenská základna, která se pomalu rozpadá, kousek za ní se silnice přikloní ke skále a vine se podél ní.

Posledních několik kilometrů stoupání nabízí krásné výhledy zpět do údolí, kde je vidět klikatící se silnici, velmi zajímavé jsou také výhledy do širokého okolí. Všemu vévodí Col de la Bonette, který je výhradně skalnatý a výrazně pokrytý sutí. Silnice ve výšce pod 2700 metrů překračuje sedlo a pomalu klesá na druhou stranu k Jausiers, okruh okolo Col de la Bonette je tedy "dobrovolný". V místě sedla stačí nejet vpravo a pokračovat dále rovně podél skály. Tato část je vlastně nejprudším úsekem se sklonem nad 10% - po dvaceti kilometrech nepřerušovaného stoupání je tedy nutné hrábnout do rezerv.

Vyjet až nahoru ale má smysl nejen kvůli překonání další mety, ale především kvůli nádhernému pohledu na okolní hory a údolí, ze kterého vede stará silnice přípojující se kousek za sedlem.

Sjezd z Bonette nabízí při okruhu kolem hory ještě pohled na opačnou stranu masivu. Silnice klesá až do sedla, odkud vede po druhé straně masivu téměř po rovině. Asi po kilometru začne klesat ze skalnatého masivu serpentinami kolem starých kasáren. Ráz krajiny se zpětně mění ze skalnaté na louky - zní to podobně jako strana od St Étienne, ovšem charakter krajiny je úplně jiný. Narozdíl od stoupání ze St Étienne ve sjezdu potkáme v horní části třeba jezírko i pár malých vodopádů nebo zajímavé skalní útvary. Silnice klesá dolů se sklonem okolo 7%, pod horskými loukami se noří zpět do lesa a ve spodní části je okolí opět více travnaté. V Jausiers se spojuje s hlavní silnicí vedoucí z Col de Larche, která pak dále velmi pomalu klesá do Barcelonette. Tento úsek není zrovna z nejhezčích, ale naštěstí po deseti kilometrech končí na okraji města v malém kempu (ten je po levé straně řeky).

Další výlety ve Francii

Albertville - Aiton - St.Etienne - St.Colomban
Albertville - Beaufort - Col du Aréches - Aime - Moutiers - Albertville
Albertville - Beaufort - Cormet de Roselend - Bourg Saint Maurice - La Rosiére (kemp La Foret)
Albertville - Flumet - Col des Aravis - La Clusaz - Col de la Croix-Fry - Thones - Col du Marais - Faverges - Col de Tamié - Albertville
Albertville - La Lechére - Col de la Madeleine - St. Jean de Maurienne
Apt - Bonnieux - Lacoste - Apt
Apt - Roussilon - Apt
Barcelonette - Col de la Cayolle - St Martin d'Entraunes - Col des Champs - Allos - Col d'Allos - Barcelonette
Barcelonette - Jausiers - Col de Vars - Giullestre - Argentiére - Briancon
Barcelonette - Le Lauzet - Col de Pontis - Sauze du lac - Le Lauzet - Barcelonette
Briancon - Argentiére - Guillestre - Col d'Izoard - Briancon
Briancon - Chantemerle - Col du Granon - Granon - Val des Prés - Briancon
Briancon - L'Angentiere - Col de Vars - Meyronnes - Larche
Briancon - Villar St.Pancrace - Col des Ayes - Brunissard - Col d'Izoard - Briancon
Caromb - Bédoine - Mt.Ventoux - Malaucéne - Caromb
Isola - St Étienne - Col de la Bonette - Jausiers - Barcelonette
Isola - St Saveur - Col de la Couillole - St Saveur - Col St Martin - St Saveur - Isola
La Rosiére - Col du Pt.St.Bernard - Courmayeur - Aoste - Col du Grd.St.Bernard - Martigny
Lanslebourg - Bonneval sur Arc - Col de'l Iseran - Val-d'Isére - Bourg St Maurice - Moutiers - Albertville
Larche - Col de Larche - Vinadio - Col de la Lombarde - Isola
Martigny (CH) - Col de la Forclaz - Col des Montets - Chamonix - St.Gervais - Megéve - Albertville
Maussanne les Alpilles - Arles - oblast Camarque - Stes Maries de la Mer
Maussanne les Alpilles - St. Rémy de Provence - Tarascon - Arles - Mausanne
Mizoën - La Grave - Col du Lautaret - Col du Galibier - Col du Télegraphe - Saint Jean de Maurienne
St Jean de Maurienne - Aiguebelle - Aiton - Albertville
St. Jean de Maurienne - Modane - Lanslebourg Mont Cenis - Mont Cenis - Lanslebourg
St.Colomban - Col du Glandon - Col de la Croix de Fer - Le Bourg-d'Oisans - Alpe-d'Huez - Col de Sarenne - Mizoën

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 1331783 krát.