Cyklovýlety - Francie - Savojské Alpy

Web nejen o cyklistice

  

Cyklovýlety 2010

Francouzské Alpy

Lanslebourg - Bonneval sur Arc - Col de'l Iseran - Val-d'Isére - Bourg St Maurice - Moutiers - Albertville

Parametry trasy
Najeté kilometry135 Doba jízdy6:32 - horské kolo Průměrná rychlost20,6 Převýšení1700 metrů

Toto je etapa, která snese opět označení královská. Pravda, nastoupaných výškových metrů není tolik, ale vzdálenost téměř 140 kilometrů a výškový rekord 2770 metrů mluví za své. Cesta začíná v Lanslebourgu, pod sedlem Mont Cenis, odkud plynule stoupá údolím kolem řeky do dalšího městečka - Lanslevillard. Zde přichází trochu překvapivé stoupání s převýšením více než 300 metrů na necelých pěti kilometrech, v průbehu kterých se cesta výrazně zvedne nad údolí na skálu (mimochodem, je odsud docela hezký pohled na řeku). Ještě o něco větším překvapením je, že se jedná o sedlo, a to se jmenuje Col de la Madeleine- čili stejně jako sedlo, které jsme přejeli první den tohoto čtyřdenního okruhu.

Za Col de la Madeleine silnice trochu klesne, ale nesjede až do údolí, naopak to se pomalu zvedá až k úrovni silnice. V jednom bodě se údolí rozšíří a nebýt okoloních štítů, člověk by si tady připadal jako na louce někde u nás :) Jenže rozdíl ve výšce je poměrně znatelný, tady jsme skoro v 1800 metrech... Přesto ale silnice nikam ne a ne pořádně stoupat ještě dalších deset kilometrů až do města Bonneval, které leží na konci údolí, který je ze tří stran vysokými štíty. Vzhledem k tomu, že jsme sem dojeli v lehčím dešti a asi osmi stupních nad nulou, nepohrdli jsme menší přestávkou a občerstvením. Bonneval je svou polohou atraktivním východiskem jak pěších, tak cyklistických výletů, i ve škaredém počasí se zde pohybovalo docela dost lidí.

Za Bonnevalem konečně přijde stoupání na Iseran. Celé měří více než dvanáct kilometrů a sklonem nepatří k těm velmi prudkým, ale ani k těm mírným. Střídají se tady úseky, které mají sedm i deset procent, ale když si odmyslím to šílené počasí, kdy od 2450 metrů sněžilo, dá se to s vypětím sil vyjet bez pauzy.

Z tohoto stoupání si toho až tak moc nepamatuju, jelikož jsme jeli nejprve v dešti, a pak v poměrně hustém sněžení a velmi silném větru. Nicméně, silnice stoupá nejprve po několika dlouhých traverzách vysoko nad údolí, ve kterém leží Bonneval a postupně se ztrácí mezi skalnatými vrcholy. Je to klasické vysokohorské stoupání, ani jeden strom, jen tráva a skála. Za výhledem na údolí s Bonnevalem silnice na chvíli zmírní sklon a pokračuje více do nitra skalnatého masivu. Není to moc o serpentinách a šplhání se na jednu skálu, ale naopak, silnice se pomalu probíjí okolo krátkých žlabů nebo náhorních plošin až se přes krátký tunel dostane asi 250 výškových metrů pod vrchol hřebene. Tady je ještě nutné pořádně máknout a po vrstevnici se vyplazit ke dvěma závěrečným serpentinám. Nedaleko jsou vidět lanovkové stožáry, což značí, že tady v zimě bude dost živo. Sice to pomalu začínalo vypadat jako v zimě, ale živo tady rozhodně nebylo. Aut jsme potkali jen minimálně a někteří řidiči uznale mávali, část lidí dokonce povzbuzovala. Počasí bylo opravdu špatné, vítr hnal ledové krystalky přímo proti nám a dojet až nahoru chtělo fakt kus odhodlání.

Z fotek je patrné, že letní počasí vypadá jinak. Zatímco jiní se jezdí k moři prohřát, my na sebe necháváme čas od času sněžit, tentokrát to ale bylo fakt nepříjemné. Naštěstí je nahoře horská chata, kde se je možno nejen zahřát, ale v případě skutečného problému s počasím i zůstat přes noc.

Sjezd ze sedla je za normálního počasí zážitkem, nechybí serpentiny ani delší traverzy a v několika místech jsou hezké výhledy na Val d'Isére, což je další z proslulých Alpských středisek ležící v údolí řeky Isery. Sjezd do tohoto údolí ma dohromady něco okolo šestnácti kilometrů, poslední asi čtyři kilometry jsou dost "vyhlídkové". Ve Val d'Isére končí vysokohorský charakter výletu, dokonce se na několik kilometrů zastaví klesání a silnice dále pokračuje podél přehrady galeriemi a tunely až k hrázi, kde začíná druhá část sjezdu. Ta je rychlejší, protože zde není tolik zatáček - cesta vlastně kopíruje tok Isery. Za dalších šestnáct kilometrů se silnice definitivně srovná a už jen mírně klesá do Bourg Saint Maurice (odtud se dá jet na další sedla jako Cormet de Roselend nebo Col du Petit Saint Bernard).

Teprve v Bourg Saint Maurice jsme se trochu zahřáli. Tady už nebylo ani moc znát, že o necelých padesát kilometrů dále je teplota okolo nuly a hustě sněží. Dokonce přestalo i pršet a my jsme si mohli trochu odložit. Vzpomínka na prvních tři sta metrů sjezdu zůstane živá asi dlouho, protože jsme neviděli na více než deset metrů, vítr byl tak silný a ledové kousíčky navíc tak ostré, že jsme měli omotané celé obličeje (dobře mi posloužila lehká větrovka místo šátku přes pusu).

Dojezd do Albertville už nebyl nijak komplikovaný. Tento úsek je v podstatě jednoduchý, ve srovnání s vysokohorským stoupáním nebo sjezdem se to dá nazvat možná i nudou :) Nejvhodnější a nejrychlejší je jet po hlevní silnici, ale není to úpně nejzábavnější zážitek (naštěstí cyklisti legálně můžou i do tunelu, kde je pro ně vyhrazen pruh). Za Moutiers se sklon silnice změní víceméně na rovinku a je potřeba se do Albertville trochu kousnout a už to prostě dojet. Ve větru to není bůhvijaká výhra, ale jiná možnost se nenabízí...

Přestože jsem popis všech našich Francouzských výletů z roku 2010 dokončil s devítiměsíčním odstupem, pořád si většinu věcí vybavuji i do slušných detailů, což je známkou toho, že to stálo za to. Návštěvu Savojských Alp můžeme jen doporučit, celkově jsme za 12 dní dokázali povětšinou s plně naloženými koly překonat 22 kilometrů převýšení!

Další výlety ve Francii

Albertville - Aiton - St.Etienne - St.Colomban
Albertville - Beaufort - Col du Aréches - Aime - Moutiers - Albertville
Albertville - Beaufort - Cormet de Roselend - Bourg Saint Maurice - La Rosiére (kemp La Foret)
Albertville - Flumet - Col des Aravis - La Clusaz - Col de la Croix-Fry - Thones - Col du Marais - Faverges - Col de Tamié - Albertville
Albertville - La Lechére - Col de la Madeleine - St. Jean de Maurienne
Apt - Bonnieux - Lacoste - Apt
Apt - Roussilon - Apt
Barcelonette - Col de la Cayolle - St Martin d'Entraunes - Col des Champs - Allos - Col d'Allos - Barcelonette
Barcelonette - Jausiers - Col de Vars - Giullestre - Argentiére - Briancon
Barcelonette - Le Lauzet - Col de Pontis - Sauze du lac - Le Lauzet - Barcelonette
Briancon - Argentiére - Guillestre - Col d'Izoard - Briancon
Briancon - Chantemerle - Col du Granon - Granon - Val des Prés - Briancon
Briancon - L'Angentiere - Col de Vars - Meyronnes - Larche
Briancon - Villar St.Pancrace - Col des Ayes - Brunissard - Col d'Izoard - Briancon
Caromb - Bédoine - Mt.Ventoux - Malaucéne - Caromb
Isola - St Étienne - Col de la Bonette - Jausiers - Barcelonette
Isola - St Saveur - Col de la Couillole - St Saveur - Col St Martin - St Saveur - Isola
La Rosiére - Col du Pt.St.Bernard - Courmayeur - Aoste - Col du Grd.St.Bernard - Martigny
Lanslebourg - Bonneval sur Arc - Col de'l Iseran - Val-d'Isére - Bourg St Maurice - Moutiers - Albertville
Larche - Col de Larche - Vinadio - Col de la Lombarde - Isola
Martigny (CH) - Col de la Forclaz - Col des Montets - Chamonix - St.Gervais - Megéve - Albertville
Maussanne les Alpilles - Arles - oblast Camarque - Stes Maries de la Mer
Maussanne les Alpilles - St. Rémy de Provence - Tarascon - Arles - Mausanne
Mizoën - La Grave - Col du Lautaret - Col du Galibier - Col du Télegraphe - Saint Jean de Maurienne
St Jean de Maurienne - Aiguebelle - Aiton - Albertville
St. Jean de Maurienne - Modane - Lanslebourg Mont Cenis - Mont Cenis - Lanslebourg
St.Colomban - Col du Glandon - Col de la Croix de Fer - Le Bourg-d'Oisans - Alpe-d'Huez - Col de Sarenne - Mizoën

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 3668312 krát.