Cyklovýlety - Haute Alpes

Web nejen o cyklistice

  

Cyklovýlety 2013

Haute Alpes

Briancon - Argentiére - Guillestre - Col d'Izoard - Briancon

Parametry trasy
Najeté kilometry87,5 Doba jízdy4:00 Průměrná rychlost21,5 Převýšení1750 metrů

Briancon díky své poloze může posloužit nejen jako start sedmidenního okruhu přes Provensálské a Přímořské Alpy, ale nabízí se zde i krásný okruh přes jedno z legendárních sedel - Col d'Izoard. Jako vždy v případě okruhu se nabízí dva směry - my jsme si zvolili (a doporučujeme) jizdu proti směru hodinových ručiček...

Hned za Brianconem je na chvíli nutné využít k jízdě hlavní silnici, nicméně narozdíl od předchozí cesty jsme se poučili a po několika kilometrech je nanejvýš vhodné z hlavní silnice uhnout vpravo a pokračovat po opačné straně skalnatého údolí. Silnice zde sice výrazněji stoupne, ovšem na konci stoupání je moc hezká vyhlídka na údolí a vlastně i na druhou stranu směrem na Briancon. Aut je zde minimum, čili je možno si cestou vychutnat výhledy z různých úhlů až do bodu, kde silnice začne klesat do údolí k Argentiére.

I za Argentiére se dá pokračovat po pravém břehu řeky mimo hlavní silnici až na křižovatku k odbočce na Guillestre. My jsme zvolili kompromisní variantu - jeli jsme po vedlejší silnici až pod další ze stoupání, zde jsme pak nasměrovali naše kola zpět na hlavní silnici, po které jsme lehce zvlněným terénem dojeli až k odbočce.

Právě odbočka je nejnižším bodem (odsud až na sedlo je to okolo 1450 metrů), odkud silnice pomalu stoupá. Před Guillestre a okolo města je stoupání výživnější, to ovšem hned za skalnatou pasáží na malém vršku končí a následuje sjezd do navazujícího údolí řeky Combe de Queyras. Několik následujících kilometrů je to pak moc fajn, silnice moc nestoupá a navíc vede krásným údolím bezprostředně vedle řeky.

Naprosto uklidňující část cesty končí několika serpentinami v bodě, kde se údolí trochu láme směrem vlevo. Za asi kilometrem osmiprocentního stoupání se "situace" trochu zklidní a stoupání je až po další křižovatku před městem Chateau Queyras. Zde začíná ta hlavní část stoupání na Izoard. Silnice se dostane za několik zatáček a pak se jen lehce klikatí přes louky širokým údolím. Nejtěžší částí je dle mého názoru prudká dlouhá rovinka u vesnice La Chalp, která končí ostrou zatáčkou vpravo. Tenhle kus dá opravdu pěkně zabrat, sklon je mezi 10 a 12% a nejhorší na tom je, že to ani pořádně není vidět... Nicméně ve chvíli, kdy začnou serpentiny, je vyhráno. Sklon je sice i nadále slušný (cca 8-10%), ovšem díky tomu, že se silnice šplhá už přímo na konkrétní kopec a nikoliv jen údolím, je to pro psychiku snesitelnější :) Jednak už jde jasně vidět postup a zmenšující se La Chalp a navíc se na pár kilometrů objeví stromy a s nimi i trocha stínu.

Serpentiny najednou skončí a objeví se dechberoucí výhled na suťovisko Casse Déserte. Z vyhlídky lze sledovat krásnou přírodní scenérii a trochu si odpočinout před finální části stoupání. K místu, kde se kamenná řeka dotýká silnice je potřeba absolvovat krátký sjezdík a odsud se kolem památníku Fausto Coppiho (vynikajicí cyklista, první člověk, který dokázal vyhrát Tour de France i Giro v jediné sezoně) a jeho souputníka Louisona Bobeta pokračuje dále do kopce. Nahoru už jsou to jen dva kilometry, sklon se pořád drží okolo 8%, ale vzhledem ke vzdálenosti už je to spíše třešnička na dortu v krásné vysokohorské scenérii.

Sedlo jako takové je díky velkému parkovišti docela rušné, naštěstí zde nejsou žádné obří hotely, jen nějaká boudička se suvenýry a informační centrum. Typickým obrázkem snad každého, kdo zde byl, je vrcholový sloup s nadmořskou výškou. Sjezd je ve své horní části jen o něco méně klikatý, než druhá strana, to se ale cestou dolů mění, přijdou docela slušné serpentiny. Navíc se ale po sjezdu z vrcholové oblasti objevují i delší rovinky okolo řeky, kde se dá trochu zrychlit :) Řeka se od cesty ve spodní části odpojí a příjezd do Brianconu je ještě docela prudký a sjezd končí doslova přímo ve městě.

Tohle sedlo určitě patří k hezkým momentům celého našeho pobytu ve Francouzských Alpách. Opravdu stojí za to udělat si čas, trochu prověřit svou fyzičku a pokochat se hezkou krajinou, jako to už ostatně udělala hromada cyklistů před námi

Další výlety ve Francii

Albertville - Aiton - St.Etienne - St.Colomban
Albertville - Beaufort - Col du Aréches - Aime - Moutiers - Albertville
Albertville - Beaufort - Cormet de Roselend - Bourg Saint Maurice - La Rosiére (kemp La Foret)
Albertville - Flumet - Col des Aravis - La Clusaz - Col de la Croix-Fry - Thones - Col du Marais - Faverges - Col de Tamié - Albertville
Albertville - La Lechére - Col de la Madeleine - St. Jean de Maurienne
Apt - Bonnieux - Lacoste - Apt
Apt - Roussilon - Apt
Barcelonette - Col de la Cayolle - St Martin d'Entraunes - Col des Champs - Allos - Col d'Allos - Barcelonette
Barcelonette - Jausiers - Col de Vars - Giullestre - Argentiére - Briancon
Barcelonette - Le Lauzet - Col de Pontis - Sauze du lac - Le Lauzet - Barcelonette
Briancon - Argentiére - Guillestre - Col d'Izoard - Briancon
Briancon - Chantemerle - Col du Granon - Granon - Val des Prés - Briancon
Briancon - L'Angentiere - Col de Vars - Meyronnes - Larche
Briancon - Villar St.Pancrace - Col des Ayes - Brunissard - Col d'Izoard - Briancon
Caromb - Bédoine - Mt.Ventoux - Malaucéne - Caromb
Isola - St Étienne - Col de la Bonette - Jausiers - Barcelonette
Isola - St Saveur - Col de la Couillole - St Saveur - Col St Martin - St Saveur - Isola
La Rosiére - Col du Pt.St.Bernard - Courmayeur - Aoste - Col du Grd.St.Bernard - Martigny
Lanslebourg - Bonneval sur Arc - Col de'l Iseran - Val-d'Isére - Bourg St Maurice - Moutiers - Albertville
Larche - Col de Larche - Vinadio - Col de la Lombarde - Isola
Martigny (CH) - Col de la Forclaz - Col des Montets - Chamonix - St.Gervais - Megéve - Albertville
Maussanne les Alpilles - Arles - oblast Camarque - Stes Maries de la Mer
Maussanne les Alpilles - St. Rémy de Provence - Tarascon - Arles - Mausanne
Mizoën - La Grave - Col du Lautaret - Col du Galibier - Col du Télegraphe - Saint Jean de Maurienne
St Jean de Maurienne - Aiguebelle - Aiton - Albertville
St. Jean de Maurienne - Modane - Lanslebourg Mont Cenis - Mont Cenis - Lanslebourg
St.Colomban - Col du Glandon - Col de la Croix de Fer - Le Bourg-d'Oisans - Alpe-d'Huez - Col de Sarenne - Mizoën

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 1331766 krát.