Cyklovýlety - cyklostezky

Web nejen o cyklistice

  

Podunajská cyklostezka (Donauradweg)

Mapka trasy

Základní informace

Podunajská cyklostezka patří k nejdelším a nejznámnějším v Evropě. Hlavní část vede územím čtyř států - Německa, Rakouska, Slovenska a Maďarska, odsud se pak dá pokračovat až k Černému moři. Unikátnost této stezky spočívá v její malé obtížnosti a rozmanitosti okolí, dalo by se říct, že i proti proudu je to po rovince. Stezka je maximálně vhodná pro rodiny i s malými dětmi, popřípadě i pro nesportující část populace. Nepatří ke skupině stezek horských, jelikož nevede tak divokou krajinou jako Innská, Enžská nebo Taurská stezka, zato však vede množstvím nádherných a historických měst.

Německo

Německá část stezky začíná ve městě Donaueschingen, odkud pak cyklisty čeká až na Německo-Rakouskou hranici do Passau celých 590 kilometrů. Vzdálenost vypadá sice hrozivě, avšak vzhledem k obtížnosti je to pro zkušeného cyklistu tří- až čtyřdenní záležitost, pro ty méně zkušené je to výlet na týden a více. Nedaleko Donaueschingen se nachází pramen Dunaje, který má úctyhodnou délku - až ke svému ústí do Černého moře měří 2840 kilometrů. Stezka kopíruje podstatnou část jeho toku a prochází na Německé straně řadou Německých měst. Jsou to například Möhringen, Mühlheim, Scheer, Riedlingen a Ehingen. Na tomto úseku je možno navštívit mimo jiné hrad Wildenstein nebo zámek Gutenstein. Tato etapa končí krásným městem Ulm, kde je k vidění nejvyšší přístupná kostelní věž na světě - Ulmer Münster. Tento jsme měli příležitost navštívit v roce 2006, kdy jsme byli se Svobim v tomto městě na školení, je to skutečně monumetální a nádherná stavba. Celkově je Ulm krásné město, kde se stojí za to chvíli zdržet, město žije bohatým kulturním životem, navíc každé čtyři roky jsou zde velké slavnosti.

Dalším výrazným městem na cestě je Ingolstadt. Cestou k němu je opět mnoho k vidění, trasa vede městy Günzburg, Höchstädt a Donauwörth. Zde se opět vyplatí chvíli se zdržet, město leží na soutoku Dunaje a řeky Wörnitz, kromě toho zde je historické muzeum nebo galerie. V Ingolstadtu je pár míst stojících za návštěvu, jako snad každé větší město má i tohle svou starou radnici, muzeum a historické centrum. Není to však tak historicky významné město jako například Regensburg, kam stezka pokračuje. To je město s bohatou historií, které by vystačilo i na několikadenní výlet. Každopádně se hodí kouknout se alespoň do nádherného historického jádra ze středověku, zastavit se ve zdejší katedrále nebo se projít po kamenném mostě přes Dunaj z dvanáctého století. Za návštěvu toho zde stojí hodně, ve výpisu zajímavostí mě zaujalo třeba muzeum lodní dopravy na Dunaji Město známe (opět ze služebních cest) a jeho návštěvu skutečně můžeme doporučit.

Za Regensburgem už stezka pokračuje přes města Donaustauf, Straubing a Vilshofen až do Passau, kde opouští Německé území. Passau je město ležící na soutoku tří řek - Dunaje, Innu a řeky Ilz. Je to krásné město, opět byste neměli vynechat jeho návštěvu, mezi nejvýznamnější pamětihodnosti patří Dóm Sv. Štefana s největšími varhanami na světě, Muzeum moderního umění, kláštěr, Stará radnice s náměstím a další. Město jsme navštívili v roce 2004, když jsme projížděli okolo Dunaje směrem na Inn a Innskou cyklostezku.

Rakousko

Rakouská etapa je dlouhá zhruba 435 kilometrů (vzdálenost až do Bratislavy) a na celé této vzdálenosti kromě spousty zajímavostí čeká cyklisty pouhých 118 metrů převýšení. Stezka se poklidně vine po rovince podél řeky, zpočátku se jede v údolí sevřeném okolními pahorkyPrvní dvě pozoruhodná místa na Rakouském území jsou Engelhartszell a zákruta řeky zvaná Schlögener Schlinge, ve které Dunaj dvakrát mění svůj směr. Za Aschachem se krajina stává více nížinatou, stezka kříží takzvané povalové cesty, které byly využívány k tažení lodí koňmi proti proudu řeky. Významným městem na cestě je Linz, pak také Enns, což je nejstarší město v Rakousku. Pak už se stezka vine úrodnou rovinou Machland. Než Dunaj dosáhne město Grein, zúží se a řeka teče sevřena vysokými břehy. Toto místo bylo obávané loďaři kvůli častým vírům, skákat do vody se nedoporučuje

Část stezky, která vede Dolními Rakousy začíná ve městě Ybbs, za nímž narazíte na klášter Melk, který je branou do údolí Wachau. Toto údolí, které je vinařskou oblastí s celoevropským významem a je zapsáno na seznamu UNESCO, dovede cyklisty až do Kremže (Krems). Celý zbytek stezky už pak pokračuje nížinatou krajinou s řadou vinic, dále pak okolo Vídně (sem vede jedna z odboček) až směrem k Rakousko-Slovenské hranici, odkud pokračuje do Bratislavy.

Slovensko - Maďarsko - Rumunsko - Srbsko

Dalším státem na cestě je Slovensko, stezka sem však zavítá jen na chvíli. Jede se Podunajskou nížinou a ráz krajiny se nemění, ale samozřejmě stojí za to podívat se na Slovenské hlavní město, pak už nezbývá než překročit hranici a vydat se do Maďarska. Zde je jednoznačně nejvýznamnějším městem Budapest, což je město s bohatou historií, Maďarské dějiny se píší od roku 896 a město je s nimi úzce spjato. Budapešť se řadí k Evropským velkoměstům a jako každé velké město má i metro. Zdejší metro je specifické tím, že je nejstarší na Evropském kontinentu, starší nalezeneme pouze v Anglii. Síť metra je zapsána v seznamu světového dědictví UNESCO, unikátní je především žlutá trasa, která je nejstarší (na této trase jsem kdysi při návštěvě Budapešti nafasoval pokutu za neplatnou jízdenku ). Budapešť je krásné město, za návštěvu stojí jak historické centrum, tak zdejší termální koupele s teplotou vody okolo 38 stupňů.

Maďarsko není jen Budapešť, na cestě leží také další města - Gyor, Komarom, Ersztergom a Szentendre, o těch ale snad někdy příště. Z Maďarska se pak dá dostat přes Srbsko a Rumunsko až k Černému moři, této části se snad budu věnovat někdy v budoucnu. Ve chvíli, kdy ji budu považovat za důležitou. Samozřejmě, pokud máte osobní zkušenost s touto trasou neváhejte a napište!!!!, vaše zážitky sem přidám...

Shrnutí

Poloha Německo - Slovensko - Černé moře
Obtížnost
Délka cca 1230 kilometrů - po Budapešť
Převýšení 118 metrů Passau - Bratislava
Povrch šotolina, asfalt
Oficiální stránky www.donauradweg.at
Další info přímo ideální pro rodiny

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 72288 krát.