Cyklovýlety - cyklostezky

Web nejen o cyklistice

  

Taurská cyklostezka (Tauern Radweg)

Mapka trasy

Základní informace

Cyklostezka vede územím dvou států, konkrétně podél řek Salzach a Saalach. Sami jsme po velké části této cyklostezky jeli v roce 2004, kdy jsme projížděli Rakouskem směrem ke Grossglockneru. Stezka prochází národním parkem Vysoké Taury a je oblíbená pro krásné scenérie. Její náročnost není nijak vysoká, je vhodná i pro rodiny s většími dětmi (především ve směru z Krimmlu). Stezka se vyznačuje tím, že na ní nejsou výrazné kopce, pouze dvě delší stoupání. Ve směru z Krimmlu se jedná o cestu po proudu řeky, čili celkový profil vyznívá ve prospěch klesání. Rozdíl mezi počátečním a koncovým bodem je něco okolo 750 metrů, což vzhledem k její délce 325 kilometrů není nijak mnoho.

Trasa

Začátek stezky je u Krimmelských vodopádů (cca 1050 m.n.m.), které jsou největšími vodopády ve střední Evropě a nabízejí tak ohromující podívanou spojenou i s mírným osvěžením :) Podél Salzachu pak stezka pokračuje přes Mittersil pod masivem Grossglockneru směrem na Bruck. V Brucku jsou pak dvě možnosti (obě jsme vyzkoušeli a stojí za to) - jet na Zell am See a pak dále podél řeky Saalach směrem na Salzburg nebo jet na Werfen a Hallein opět do Salzburgu, kde se obě větve spojují. Krajina je zde skutečně nádherná, vyplatí se projet oba úseky. Celá Taurská cyklostezka nabízí spoustu odboček k různým zajímavostem, popřípadě výletům po okolí. Kultovní je odbočka v Brucku na Grossglocknerstrasse, která vás zavede až na sedlo Hochtor ve výšce více než 2500 metrů. Tato část je pro velmi zdatné cyklisty, vyplatí se tedy dojet do Brucku, zde se ubytovat (například v místním kempu) a pak další den věnovat výstupu na Hochtor, popřípadě na další vyhlídky jako Edelweißspitze nebo ledovec Pasterze (tato vyhlídka však leží až pod sedlem směrem na Heiligenblut a převýšení včetně cesty zpět do Brucku tak naroste o více než kilometr). Převýšení z Brucku na samotný Hochtor je zhruba 1800 metrů, takže se jedná o slušný sportovní výkon. Hodně zde záleží na počasí, které je zde velmi proměnlivé. Při krásném počasí (takových dnů je zde v průměru tak šedesát za rok) se prakticky celou cestu jen kocháte výhledy. Více o cestě Grossglockner Hochalpenstrasse naleznete zde.

Cesta z Brucku směrem na Zell am See a pak dále na Salzburg nabízí především krásnou krajinu údolí podél Saalachu a malebné scenérie Alpských vesniček, kousek stezky vede i po Německém území. Druhá varianta cesty na Salzburg nabízí kromě krajiny také řadu zajímavostí. Především si nenechte ujít soutěsku Liechtensteinklamm, která se nachází nedaleko města St.Johann. K další zajímavosti patří největší přístupná ledová jeskyně na světě Eisriesenwelt nedaleko města Werfen. Stezka pokračuje do Salzburgu okolo hradu Hohenwerfen, který také stojí za to navštívit, stejně jako město Hallein, kde naleznete například starý solný důl. Salzburg pak nabízí krásné památky, už jen procházka Mozartovým městem je zajímavá. Za městem pak narazíte na odbočku k jezerům a Solné komoře (Salzkammergut Radweg), která představuje alternativu k jízdě podél Salzachu, popřípadě z ní lze vytvořit okruh. Více informací naleznete zde.

Taurská stezka pokračuje směrem na St.Georgen (zde se nabízí znovu možnost odbočit na projížďku okolo jezer) přes Burghausen (zde je možnost odbočit na Innskou cyklostezku). Cyklostezka vede v tomto úseku po klidných nivách řek Salzach a Inn, kromě, na jejich březích leží staré loďařské město Oberndorf, gotický Braunau, více než tisíc let starý Obernberg, augustiniánský klášter Reichersberg, barokní město Schärding, hrad Wernstein a v cíli "město tří řek" Pasov. Tato trasa je také známá pro svou kulinářskou pestrost, což lze vyzkoušet v řadě restaurací podél cesty. Servis (ať už ubytovací či stravovací) je zde skutečně pestrý - všude jsou turisté vítáni.

Shrnutí

Poloha Podél řek Salzach a Saalach
Obtížnost
Délka 325 kilometrů
Převýšení 750 metrů
Povrch 70% asfalt
Oficiální stránky www.tauern-radweg.com
Další info pro bruslaře vhodná jen místy

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 96458 krát.