Cyklovýlety - cyklostezky

Web nejen o cyklistice

  

Bodamská cyklostezka (Bodenseeradweg)

Mapka trasy

Základní informace

Cyklostezka okolo Bodamského jezera, jenž leží na hranici tří států (Švýcarsko, Německo, Rakousko) patří k jedněm z nejoblíbenějších cyklotras v Evropě. Je vhodná snad pro každého, její předností je především rozmanitost. Nabízí jak pohodové pasáže, tak i několik stoupání, krásnou přírodu i města. Region Bodamského jezera patří mezi turisticky nejvytíženější lokality Německa, břeh na jeho straně má délku 160 kilometrů. Na Švýcarské straně měří břeh 72 kilometrů a na straně Rakouské je to 27 kilometrů.

Trasa

Trasa vede okolo celého Bodamského jezera, k dispozici jsou cyklistům i různá napojení a odbočení do okolních oblastí. Oblíbenější variantou je cesta okolo jezera ve směru hodinových ručiček.
Krajina i mírné klima jsou ovlivněny Bodamským jezerem, které má délku nejvýš 74 kilometrů a v nejširším bodě měří 14 kilometrů. Oblast na Německé straně je převážně rovinatá, jede se přes ovocné sady a plantáže, kterých je tato část vskutku plná. Kromě toho je zde spousta malých (často rybářských) městeček s úzkými uličkami ve stylu připomínajícím středověk. V jižní části stezky hraničí region Bodamského jezera s Alpami a cyklistům se tak nabízí pohled na nádhernou scenérii. Co se povrchu týče, tak ten je především asfaltový, stezka vede většinou po vlastní cestě, výjimečně však (obzvláště na Švýcarské straně) využívá i silnic s malým provozem, občas se také jede po hospodářských cestách. Zhruba za 2% je povrch šotolinový (což je minimum). V sezonu na cestě potkáte spoustu bruslařů, kteří stezku hojně využívají a občas se může stát, že jim budete na obtíž, jelikož bývají docela rychlí Cyklistů zde taky bývá hodně, občas se vytvoří dlouhý jedoucí had.

Profil

Stezka je po celé délce spíše rovinatá, profilově vyhovuje spíše jako rodinná dovolená. Jak už ale bylo uvedeno na začátku, tak má i kopcovitější profil, především v okolí jezera Überlinger See. Velkou výhodou stezky nejen v této severozápadní části, ale i v jižní části je blízkost hor, proto mají sportovněji naladění cyklisté možnost kombinovat rovinaté etapy okolo jezera s výlety do hor. Se Svobem máme odzkoušenou část stezky okolo Bregenzu na Rakouské straně a okolo Lindau až do Friedrichshafenu. Je to opravdu velmi rovinatá cesta, jezero je snad neustále na dohled, což ovšem skýtá jednu obrovskou výhodu - pokud je horko, osvěžení je doslova jen pár kroků. V této oblasti jsme byli v roce 2006, zde jsme začínali dovolenou, jejíž hlavním cílem byl průjezd Švýcarskem. Bydleli jsme v kempu nedaleko Lindau, což je v sezonu velmi vytížené místo. Byli jsme spokojení a proto tento kemp můžeme doporučit. Co se sportovního vyžití týká, kromě jezera je relativně nedaleko Vorarlbersko, což je v podstatě předhůří Alp na Rakouské straně. Zde se nám podařilo pokořit například sedlo Furkajoch, byli jsme se projet směrem na Egg (zde jsem byl na dovolené v roce 2007), Au a přes sedlo směrem na Götzis, Dornbirn opět do Lindau. Je to krásná projížďka s převýšením okolo dvou kilometrů. Sedlo nemá dva tisíce metrů (1760), ale je skutečně výživné. Nedaleko něj je nižší sedlo - Faschinajoch (vyjeli jsme ho v roce 2008).

Zajímavosti

Těch je okolo stezky celá řada, zajímavý je jak Bregenz, kde se každoročně na jevišti na jezeře konají divadelní festivaly, tak Lindau. Ale abych se nevěnoval jen oblasti, kde jsme byli, uvedu zde další...

  • Mainau - květinový ostrov, obzvláště od jara do podzimu je zde krásně. Kromě záplavy květin je zde k vidění například výstava motýlů nebo barokní zámek
  • Rýnský vodopád - nachází se nedaleko Švýcarského města Schaffhausen a patří k jedněm z nejvýznamnějších Evropských vovopádů. Padá do hloubky 23 metrů a úctyhodná je jeho šířka - 150 metrů!
  • Muzeum Zeppelin ve Friedrichshafenu - popisuje tradici legendárních vzducholodí, se svými čtyřmi tisíci výstavní plochy je jedním z největších světových muzeí týkajících se vzducholodí.
  • Kostnice (Konstanz) - hospodářské centrum oblasti Bodamského jezera, je to město s bohatou historií (my Češi si jej pamatujeme především díky upálení mistra Jana Husa)
  • Pfänder - více než 1000 metrů vysoká hora nedaleko Bregenzu, kam se turisté dostanou velmi rychle díky lanovce, která je technickou památkou. Z vrcholku hory se nabízí nádherné výhledy na Bodamské jezero

Shrnutí

Poloha Německo - Švýcarsko - Rakouský břeh Bodamského jezera
Obtížnost
Délka cca 280 kilometrů - záleží na odbočkách
Převýšení doplním
Povrch v drtivé většině asfalt
Oficiální stránky doplním
Další info vhodná pro rodiny i sportovce - lze přizpůsobit

Profil

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 26120 krát.