Cyklovýlety - cyklostezky

Web nejen o cyklistice

  

Ennská stezka (Ennsradweg)

Mapka trasy

Základní informace

Ennská cyklostezka je nejmladší z cyklostezek v Rakousku. Její trasa začíná ve Flachau (Gasthofalm) v nadmořské výšce 1200 metrů a končí v Ennsu přípojkou na Podunajskou cyklostezku, což dohromady dává převýšení téměř tisíc metrů (přesněji 930). Stezka prochází územím Rakouska, konkrétně třemi spolkovými zeměmi - Salzburskem, Štýrskem a Horními Rakousy a čtyřmi jejich turistickými regiony (Salzburský sportovní svět, Region Dachstein - Taury, Národní park Gesäuse a Národní park Vápencové Alpy). Stezka prochází krásnou krajinou mezi Dachsteinem a Taurami, krajina je impozantní především v její horní části. Co se profilu stezky týče, horních patnáct kilometrů nabízí výraznější stoupání (klesání), zbytek cesty už má v podstatě konstantní sklon. Stezka je vhodná pro sportovněji založené jedince, k dispozici jsou i kopcovité odbočky pro náročnější cyklisty, popřípadě alternativní část spodního úseku Ennské cyklostezky - Admont - Hieflau - Altenmarkt - Weyer přes sedlo Buchauer Sattel, která vede romantickou krajinou plnou lesů v pohoří Reichraminger Hintergebirge.

Trasa

Cesta začíná v Gasthofalmu na úpatí Nízkých Taur v nadmořské výšce 1192 metrů nad mořem. Vede nádhernou krajinou přímo pod světlým masivem Dachsteinu, který kontrastuje s tmavými skalami Taur. Hned po patnácti kilometrech se nabízí první odbočka na Taurskou stezku. Cesta pokračuje přes města Altenmarkt a Radstadt do Schladmingu, kde se každoročně koná pohár horských kol. Za tímto městem pak je druhá a poslední odbočka na Taurskou stezku, která vybízí k návratu zpět do Taurů, je zajímavé ji využít při opačném směru cesty od Dunaje, nikoliv v tomto. Cesta pak pokračuje dále okolo masivu Grimming, po jehož stranách jsou dvě odbočky na stezku Solnou komorou, přes romantický zámek Trautenfels až do města Liezen, za kterým se opět dá odbočit na jinou cyklostezku, tentokrát okolo Muru.

Za odbočkou pak přichází město Admont s Benediktinským klášterem a začíná tak možná nejromantičtější část cesty, protože stezka vstupuje do národního Parku Gesäusee. Je to určitě nejimpozantnější část toku Ennsu, který si zde s hukotem razí svou cestu do nitra národního parku. Jak je vidět z mapy, mezi Wengem a Altenmarktem existují dvě možnosti cesty, jedna je již zmiňovaná varianta okolo řeky, druhá je kratší a přeci jen sportovnější (přes horské sedlo), na spodní části této "zkratky" leží město St.Gallen (zde se vyplatí navštívit zábavní park) a pak se obě varianty na chvíli setkají ve městě Altenmarkt. Odsud se opět dá jet buď okolo řeky poklidnou stezkou, popřípadě přes národní park Vápencové Alpy, což je krásná trasa s minimálním provozem. Tato trasa nabízí další odbočku na Großraming, kde kříží Ennskou stezku vedoucí okolo řeky a po zhruba dvaceti kilometrech se na ni napojuje. Za městem Losenstein pak možnosti alternativních tras končí a stezka vede dále pouze okolo řeky až do města Steyr. Posledních třicet kilometrů už je stezka na obou březích řeky a v Ennsu po zhruba 250 kilometrech končí napojením na Podunajskou stezku.

Shrnutí

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 16556 krát.