Cyklovýlety - cyklostezky

Web nejen o cyklistice

  

Solná stezka (Salzkammergut Radweg)

Mapka trasy

Základní informace

Stezka prochází Rakouským územím, konkrétně regionem Horních Rakousů (po stezce jsme jeli v roce 2004 především v části okolo jezer). Jedná se stejně jako v případě Taurské cyklostezky o trasu "požitkovou", protože se zde snoubí cyklistika s nádhernou krajinou a okolo stezky je rozhodně spousta zajímavých míst. Měří 345 kilometrů a celkové převýšení je 1850 metrů, což ji řadí ke středně obtížným stezkám vhodným i pro nepříliš sportovně založené jedince. Stezka křižuje Solnou komoru okolo známých jezer většinou po asfaltových cestách či vedlejších silnicích. Několik úseků je vedeno po hlavních silnicích, avšak v těchto úsecích se dá využít lodní nebo vlakové dopravy (jezera Halstätter See, Traunsee). Stezka není v celé své délce značena jako Salzkammergut Radweg, její značení místy odpovídá značení v daném regionu. Jako "Salzkammergutweg" je značeno jen jádro stezky v Horních Rakousech o délce zhruba 185 kilometrů (mezi Bad Ischl a Halstätter See), pak už se značení liší takto: úsek Bad Ischl - Gmunden: Traunradweg; úsek Gmunden - Attersee: Attergauweg; úsek okolo Attersee: Atterseeweg; úsek u Mondsee a Irrsee: Mondseelandweg. Stezka křižuje i jiné cyklostezky a nabízí zhruba 300 kilometrů dalších odboček.

Trasa

Jako výchozí bod se nejvíce hodí město Wolfganga Amadea Mozarta - Salzburg. Odsud je možno pokračovat dvěma směry, nejvýhodnější je směr na Mondsee, St.Gilgen až do císařského města Bad Ischl. Zde se vyplatí se na chvíli zastavit a podívat se po stopách císaře Franze Josefa, popřípadě navštívit městské muzeum či kongresový dům. Dále na jih se pak pokračuje směrem k regionu světového kulturního dědictví okolo jezera Halstättersee (tato část patří ke kopcovitým, čili je vhodná spíše pro sportovněji založené jedince). Jezero leží nedaleko Alpského velikána Dachsteinu, pod nějž vede odbočka na Gosau a přilehlé Gosausee. Zde se vyplatí navštívit jeskyně Dachsteinhöhlen, stejně jako město Hallstadt. Z Hallstattu je pak možnost vlakem se dostat do Bad Aussee, nebo to zkusit na kole, popřípadě to vzít nazpět přes Bad Ischl. Je to další horská etapa, jak je vidět i na profilu. Z Bad Aussee je to jen kousek do Bad Mitterndorf, kde se stezka napojuje na Enžskou cyklostezku. Odtud se pak okolo jezera Altaussee zpět na Bad Ischl a odtud podél řeky Traun k Traunsee do Gmundenu (zde stojí za to projet se na nejstarším kolesovém parníku na světě).

Z Gmundenu se pak po stezce dostanete k největšímu z jezer - Attersee. Je poměrně dlouhé a z vlastní zkušenosti vím, že trasa okolo něj může působit lehce jednotvárně. Proto je stezka vedena po druhém břehu a nevede přímo okolo vody, takže je to i tady zábava. Profil stezky je od Bad Ischlu v podstatě rovinatý, což téměř neodpovídá okolním horským scenériím. Další jezero po cestě je Mondsee, Irrsee a trojice jezer Mattsee, Grabensee a Obertrumer See. Odsud již zbývá jen kousek zpět k Salzburgu, kde je možnost se napojit na Taurskou cyklostezku.

Shrnutí

Poloha Horní Rakousy - Solná komora
Obtížnost
Délka 345 kilometrů
Převýšení 1850 metrů
Povrch asfalt až na výjimky po celé délce
Oficiální stránky www.radtouren.at/salzkammergutradweg
Další info vhodná pro bruslaře

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 24432 krát.