Cyklovýlety - cyklostezky

Web nejen o cyklistice

  

Cyklostezka údolím řeky Mur (Murradweg)

Mapka trasy

Základní informace

Začátek (nebo konec...) cyklostezky leží u horské chaty Sticklerhütte, resp. 700 výškových metrů pod ní ve městě Muhr. V místech, kde je Muhr pouhý potok, v hornatém regionu Lungau. Stezka pokračuje až do města Bad Radkersburg ke Slovinským hranicím, odkud se dá ještě pokračovat dále. Dá se říct, že se jedná o stezku, která je svým charakterem velmi rozmanitá, v roce 2009 patřila mezi druhou nejoblíbenější stezku Německých turistů. Stezka svým charakterem patří do kategorie zážitkových, výletním tempem je ideální projet celou trasu za 7 dní, včetně rezervy na návštěvu zajímavých míst.

Trasa

Výběr startovního místa záleží na schopnostech každého. Rozhodně zajímavější možností, avšak logisticky lehce náročnější, je start u chaty Sticklerhütte ve výšce zhruba 1800 merů nad mořem - jako doplněk lze absolvovat pěší výlet k prameni Muru, který leží v necelých 1900 metrech nad mořem. Tou druhou (a častější) volbou je oficiální začátek - město Muhr. Stezka by se dala pomyslně rozdělit na tři části, z nichž každá má to své kouzlo. Úplný začátek stezky leží na úpatí národního parku Vysoké Taury (kterým vede Taurská stezka), což je příslibem krásné podívané. Mírné kopce, horské pastviny, jezera, louky a krajina okolo řeky nabízí skutečnou pastvu pro oči. Ve své první části stezka klesá nejvíce, čili pokud pojedete z Muhru, tento úsek bude ještě ke všemu nejjednodušší = hotová idylka :) Mezi zajímavá místa se v této pasáži řadí St.Ruprecht a místní muzeum dřeva s každoročními výstavami, Murau a místní pivovar nebo Tamsweg, kde stojí za to navštívit některý z krásných kostelů a muzeí.

Prostřední úsek Vás provede průmyslovou a zároveň kulturní částí Štýrska, přes města Knittelfeld, Kraubath či Leoben až do města Bruck an der Mur. Za návštěvu určitě stojí kulturní a historické zajímavosti především ve městech Leoben a Bruck. V Brucku řeka Mur navíc mění směr a vydává se směrem na jih, přímo vstříc slunnému Slovinsku.

Stezka za Bruckem vede víceméně těsně kolem vody, popřípadě lesem až k další hezké zastávce ve městě Frohnleiten, ležící v půli cesty do města Graz. V této části hory přece jen ztrácí na síle ve prospěch jižanského rázu krajiny, obojí se ale ideálně snoubí v Grazu, hlavním městě kultury z roku 2003. Cesta z Grazu vede především po klidných polních cestách, krajinu zde formují četné ovocné a dýňové plantáže. Snad k nejslavnějším produktům patří velmi zdravý a chutný tmavý dýňový olej (Kürbiskernöl), ideální to součást například zeleninových salátů - doporučuji jako suvenýr Za ochutnání také stojí místní speciality.

V závěrečné části dominuje krajina vinohradů, kukuřičných a slunečnicových plantáží, která Vás dovede až do města Bad Radkersburg. Nacházejí se zde termální lázně, které přímo vybízí k odpočinku po více než 350 km dlouhé cestě. Pokud by někdo neměl cyklistiky dost, nabízí se mu možnost projížďky po některé z tématických stezek v posledním úseku, či krátký výlet směrem na Slovinsko. Náročnější cyklisté mohou absolvovat i cestu zpět do města Muhr

Shrnutí

Poloha Údolím řeky Mur (Štýrsko), mezi městy Muhr a Bad Radkersburg
Obtížnost
Délka 365 kilometrů
Převýšení 1000 metrů, popř. 1700 metrů (od chaty Sticklerhütte)
Povrch 90% asfalt, 10% šotolina
Oficiální stránky www.steiermark.com

Odkazy

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 12434 krát.