Cyklovýlety - Eifel

Web nejen o cyklistice

  

Cyklovýlety 2014

Eifel

Nideggen - Einruhr - Dreiborn - Höfen - Imgenbroich - Simmerath - Einruhr - Nideggen

Parametry trasy
Najeté kilometry96,5 Doba jízdy4:17 Průměrná rychlost22,5 Převýšení1370 m

Eifel je pohoří kousek od hranice Německa a Belgie v regionu Severní Porýní-Vestfálsko, nejbližším městem je Kolín nad Rýnem. V roce 2004 na části území o rozloze 110 čtverečních kilometrů vznikl národní park stejného jména. Ten nabízí neuvěřitelné množství cyklistických tras, hodně z nich je i vcelku dobře značeno.
Po oblasti Sauerland byl Eifel druhou víkendovou zastávkou. Ubytovnání jsem našel v kempu v Nideggenu (kemp Hetzigen), což je poměrně rozsáhlý (ale klidný a cenově rozumný) kemp přímo u řeky Rur, s hezkým výhledem na hrad. Vzhledem k hustotě kempů lze najít v oblasti minimálně deset dalších - a jezdit se tady dá určitě týden.

První výlet byl naplánovaný ještě trochu jinak, ale díky špatnému počasí jsem jej trošku upravil - i tak z toho vyšlo téměř 100 km, které se dají v podstatě libovolně zkrátit. Protože je Eifel docela členitý (více než Sauerland), nabízí se zde i pár dlouhých stoupání. To první začíná hned u kempu, má sklon okolo 5% a vede asi 6 kilometrů do dalšího městečka - Schmidt. Zde je docela dobré se napojit na cyklostezku, která vede kolem přehrady Rurtalsperre. Znamená to sice sjet těžce nabyté výškové metry (ale existuje i Varianta, jak se z kempu dostat k přehradě okolo řeky), ale stojí to za to. Sjezd serpentinami je zábavný sám o sobě, jízda okolo přehrady ale taky - břehy jsou členité, cesta klikatá a několikrát stoupá nad přehradu (není to ale jen nahoru - dolů). Stezka prochází přes několik městeček (Woffelsbach, Rurberg), v Einruhru se dostává na druhý břeh jezera a míří zpět do kopce směrem na Herhahn (velmi hezký úsek vedoucí lesem). Asi v polovině této části se dá odbočit na lesní cestu vedoucí neúnavně do kopce, který končí v Dreibornu napojením na silnici (za pozornost stojí hezká vyhlídka).

Dalším cílem okruhu je město Höfen (ve stoupání za Dreibornem mě slušně dostal déšť) kam už se nejsnadněji jede po silnici. Höfen je nedaleko Belgie, nabízí se tedy možnost krátkého výletu za hranice (pokud teda nelije), nebo postupný návrat zpátky. Ten se dá okořenit sjezdem k Ruru přes Rohren hezkou serpentinovitou silničkou s následným stoupáním do Imgenbroichu (nebo se sem dá dojet přes Moschau méně náročnou variantou, která ale není tak hezká). Z Imgenbroichu pak opět po "standardní" silnici trasa pokračuje přes Simmerath, odkud opět existuje možnost zpestření - sjezd zpátky k přehradě do Einruhru. Odsud jsem zvolil úplně stejnou cestu zpět po levém břehu přehrady, avšak dá se jet i po druhé straně a výlet si tak o kus protáhnout - možností je tu opravdu celá řada...

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 4389 krát.