Cyklovýlety - Rakousko 2008

Web nejen o cyklistice

  

Cyklovýlety v roce 2008

Německo

Fall - Garmisch-Partenkirchen - Fernpaß - Imst

Parametry trasy
Najeté kilometry97,91 Doba jízdy5:08:46 Průměrná rychlost19,02

Deutsche Alpenstrasse pokračuje z Fallu okolo přehrady až k městu Vorderriß, odtud pak dále podél řeky Isar nádherným údolím až do Wallgau. Úsek z Vorderriß do Wallgau je zpoplatněn a navíc je zde vjezd povolen jen osobním autům, takže si cyklisté mohou vychutnávat krásu přírody naplno. Jedná se o zhruba dvanáctikilometrovou část cesty, která vede přírodní rezervací, z velké části lesem. Cesta je uzounká, auto se zde zjeví málokdy, zato cyklistů se dá potkat více. Trasa je oblíbená nejen pro svou malebnost, ale svou roli určitě také hraje poměrně příjemný profil, obzvláště po proudu řeky. Přestože nevede ve velké nadmořské výšce, budí skutečně Alpský dojem, o což se starají především vysoké hory okolo. Z údolí řeky Isar musí cesta trochu stoupnout, aby se pak mírným sjezdem dostala do již zmiňovaného Wallgau. To je hezké městečko v podstatě na okraji Alp, po dlouhé době trocha civilizace, především pak obchod

Cesta směrem do Garmisch-Partenkirchenu vede pár kilometrů jen lehce zvlněným terénem, tahle pasáž patří k těm průměrným. Avšak obohacuje ji krásný výhled na panorama Zugspitze, což je nejvyšší německá hora, která leží na hranici s Rakouskem. Silnice je po celou dobu frekventovaná, ale naštěstí vede okolo docela kvalitní cyklostezka. My jsme ji bohatě využili, avšak v místech, kde se stáčela do městeček okolo jsme odbočovali zpět na hlavní cestu. Asi pět kilometrů před Ga-Pa začíná sjezdík, který je v závěru docela prudký a končí na těsně za začátkem města. Ga-Pa je velmi známé zimní středisko, časté dějiště lyžařských soutěží, což dokládá i skokanský můstek, který jde hezky vidět právě ze sjezdu. Město je to hezké, provoz už označení hezký nezaslouží. To je také důvod, proč se odsud snažit dostat co nejrychleji (samozřejmě pokud je čas, procházka městem neuškodí). Za městem už začíná stoupání směrem k Ehrwaldu, který leží pod Fernpaß. Jelikož je tahle oblast velmi turisticky oblíbená, aut je všude až moc, což trochu kazí cyklistický zážitek. Opět se naštěstí nabízí varianta jet po cyklostezce, což je v tomto případě záchrana.

Cesta z Ga-Pa do Ehrwaldu je za mírného protivětru docela psychicky náročná, jelikož celou dobu lehce (asi 1,5%) stoupá a kolo vůbec nejede (vyzkoušeno...). Nicméně vede okolo masivu Zugspitze a nabízí spoustu krásných pohledů jak na tohoto Alpského velikána, tak v okolí Ehrwaldu i na hezké údolí. Celý úsek je navíc okolo řeky, která dokresluje Alpskou scenérii. Po dvaceti kilometrech tento úsek končí, což je tak akorát včas, než začne nudit. Před Ehrwaldem se cesta rozděluje na dvě větve, z nichž každá prochází po jedné straně údolí. Varianta přes Ehrwald se nám zdála lepší, proto jsme jeli po levé straně údolí přímo pod masivem Zugspitze, která na nás sem tam vykoukla z mraků. V podstatě už v Ehrwaldu cesta pokračuje po předešlém krátkém sjezdu ve stoupání, které se vine až na sedlo Fernpaß. Narozdíl od většiny námi překonaných sedel je toto hodně frekventované, ale vede překvapivě hezkou krajinou, především vyhlídka na jezero Blindsee a na Zugspitze patří k těm nejkrásnějším vůbec. Za vyhlídkou, kde je (jako obvykle) parkoviště a restaurace, už následuje jen posledních pár stovek metrů stoupání a je hotovo. Celkově tohle sedlo nepatří k těm těžkým, ale tím, jak je stoupání už od Ga-Pa táhlé a dlouhé, tak dokáže vyčerpat. Sjezd je ovšem podstatně prudší na stranu k Nassereith, což z něj činí vcelku hezký pětikilometrový zážitek, pokud se odmyslí auta. Za Nassereith se sklon zmenší a posléze už cesta vede skoro po vrstevnici. Až před Imstem opět začne klesat, asi kilometr za jeho začátkem pak přichází odbočka do kempu. Pak je ještě další možnost kempovat níže, ale tu jsme nevyužili. Ubytovali jsme se v kempu Schwimmbad, který ale patřil k nejhorším kempům za celou tuto dovolenou. Takže doporučujeme využít až druhého kempu, protože sociální zařízení zde bylo opravdu slabší. Alespoň panorama zde ale stojí za to, jak je vidět na fotce níže.

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 53723 krát.