Cyklovýlety - Francie - Savojské Alpy

Web nejen o cyklistice

  

Cyklovýlety 2010

Francouzské Alpy

Albertville - La Lechére - Col de la Madeleine - St. Jean de Maurienne

Parametry trasy
Najeté kilometry79 Doba jízdy4:19 - horské kolo,natěžko Průměrná rychlost18,3 Převýšení1880 metrů

Poslední okruh po Francouzských Alpách začíná opět v Albertville. Tentokrát se jedná o okruh třídenní, na jehož cestě čeká jedno z nejvyšších Evropských silničních sedel - Col de l'Iseran. Z Albertville se k němu dá vydat dvěma směry, my jsme zvolili směr na St.Jean de Maurienne, kde jsme při výletu na Col du Galibier objevili skvělý kemp s cyklistickou tématikou.

I směr na St.Jean má dvě varianty - ta náročnější vede přes další známé sedlo - Col de la Madeleine. Cesta z Albertville velmi zvolna stoupá údolím přes městečko s vodní elektrárnou La Bathie až ke křižovatce u dalšího městečka La Lechére, resp. městečka Naves. I tohle místo jsme už navštívili při výletu na Col du Aréches. Nicméně tahle křižovatka malinko ukrytá mezi stromy u malého odpočívadla je výchozím bodem stoupání na Col de la Madeleine. Stoupání začíná okamžitě a dalších asi šest kilometrů udržuje velmi výživný sklon mezi osmi až jedenácti procenty. Silnice stoupá lesem nad údolí, cesta se klikatí po svahu, až po zhruba osmi kilometrech vystoupá na hřeben, kde následuje mírnější kousek až pod vesnici La Thuile. Změna tempa dokáže trošku rozhodit a tedy rozjezd do dalšího stoupání zabolí. Z La Thuile se už krajina více otevře a současně se ztratí výhled na údolí, odkud jsme začali stoupat.

Silnice vystoupá nad La Thuile a pokračuje po pravé straně údolí stále nahoru. Jde vidět, že se tady sem tam jede Tour de France, což je poznat podle popsané cesty - skvěle to dokresluje atmosféru. Další změna rytmu přijde okolo výšky 1600 metrů, kde se silnice traverzovitě blíží ke konci údolí. Sice se tady dá trochu vydechnout, ale pořád to je do kopce a navíc se pomalu otevírá pohled na závěřečný úsek. Poslední čtyči kilometry mají v průměru nejvyšší sklon okolo osmi procent, což po zdolaných výškových metrech není zrovna pohoda. Údolí se uzavře a silnice se tedy dlouhou traverzou vyplazí až pod hřeben, na kterém leží sedlo. Závěrečné dva kilometry mají cca 10% sklon, což už je trochu o morálce, ale minimálně jedna pozitivní věc se dá najít - to je pohled do údolí na klikatící se silnici. Na závěr už stačí jen projet dvě serpentiny a krátkou mírnou rovinkou dojet na vrchol. Zde se nabídne nádherný pohled především na druhou stranu - směrem do údolí, kde leží St. Jean de Maurienne - hezky vyniká výškový rozdíl. Stoupání na Col de la Madeleine nepatří zrovna k jednoduchým, především změny sklonu v průběhu stoupání jsou nepříjemné, stejně tak místy dlouhé traverzy.

Col de la Madeleine je dalším z kultovních sedel, které stojí za to překonat a přidat si do alba zážitků. Potkáte zde hodně cyklistů, významu tohoto sedla také odpovídá "polepenost" výškových cedulí. Sice je na nich uvedena výška rovné dva tisíce metrů, ale v mapách nalezneme výšku o sedm metrů nižší. Dá se tedy předpokládat, že toto číslo se na ceduli dostalo kvůli své magičnosti pro cyklisty, někteří z nich dvoutisícová sedla sbírají.

Po krátkém zastavení na sedle je ale čas sjet do dalšího údolí, konkrétně do města La Chambre. Silnice z téhle strany klesá velmi stabilně, najdou se zde i serpentiny, ale spíš se klikatí po svahu údolí a drží si sklon okolo sedmi procent. Z téhle strany nám to připadalo těžší už jenom proto, že výškový rozdíl je stejný, ale vzdálenost o více než čtyři kilometry kratší. Nejbližším městem pod sedlem je Longchamp, už nad ním jde vidět až skoro dolů do La Chambre, což je převýšení asi kilometr a čtvrt. Po poměrně rychlém sjezdu člověku za necelou půlhodinku ani nepřijde, že právě sjel níže než o více než kilometr a půl. Příjezd do St.Jean se nese v duchu velmi mírného stoupání, které má asi dvanáct kilometrů a na jehož konci čeká supermarket a od něj asi dva kilometry vzdálený kemp. Tohle přímo vybízí k nákupu pořádné svačinky a její konzumaci u připravených stolů

Další výlety ve Francii

Albertville - Aiton - St.Etienne - St.Colomban
Albertville - Beaufort - Col du Aréches - Aime - Moutiers - Albertville
Albertville - Beaufort - Cormet de Roselend - Bourg Saint Maurice - La Rosiére (kemp La Foret)
Albertville - Flumet - Col des Aravis - La Clusaz - Col de la Croix-Fry - Thones - Col du Marais - Faverges - Col de Tamié - Albertville
Albertville - La Lechére - Col de la Madeleine - St. Jean de Maurienne
Apt - Bonnieux - Lacoste - Apt
Apt - Roussilon - Apt
Barcelonette - Col de la Cayolle - St Martin d'Entraunes - Col des Champs - Allos - Col d'Allos - Barcelonette
Barcelonette - Jausiers - Col de Vars - Giullestre - Argentiére - Briancon
Barcelonette - Le Lauzet - Col de Pontis - Sauze du lac - Le Lauzet - Barcelonette
Briancon - Argentiére - Guillestre - Col d'Izoard - Briancon
Briancon - Chantemerle - Col du Granon - Granon - Val des Prés - Briancon
Briancon - L'Angentiere - Col de Vars - Meyronnes - Larche
Briancon - Villar St.Pancrace - Col des Ayes - Brunissard - Col d'Izoard - Briancon
Caromb - Bédoine - Mt.Ventoux - Malaucéne - Caromb
Isola - St Étienne - Col de la Bonette - Jausiers - Barcelonette
Isola - St Saveur - Col de la Couillole - St Saveur - Col St Martin - St Saveur - Isola
La Rosiére - Col du Pt.St.Bernard - Courmayeur - Aoste - Col du Grd.St.Bernard - Martigny
Lanslebourg - Bonneval sur Arc - Col de'l Iseran - Val-d'Isére - Bourg St Maurice - Moutiers - Albertville
Larche - Col de Larche - Vinadio - Col de la Lombarde - Isola
Martigny (CH) - Col de la Forclaz - Col des Montets - Chamonix - St.Gervais - Megéve - Albertville
Maussanne les Alpilles - Arles - oblast Camarque - Stes Maries de la Mer
Maussanne les Alpilles - St. Rémy de Provence - Tarascon - Arles - Mausanne
Mizoën - La Grave - Col du Lautaret - Col du Galibier - Col du Télegraphe - Saint Jean de Maurienne
St Jean de Maurienne - Aiguebelle - Aiton - Albertville
St. Jean de Maurienne - Modane - Lanslebourg Mont Cenis - Mont Cenis - Lanslebourg
St.Colomban - Col du Glandon - Col de la Croix de Fer - Le Bourg-d'Oisans - Alpe-d'Huez - Col de Sarenne - Mizoën

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 3668330 krát.