Cyklovýlety - Rakousko 2008

Web nejen o cyklistice

  

Cyklovýlety v roce 2008

Rakousko

Zell am Ziller - Wiesing - Achenwald - Fall

Parametry trasy
Najeté kilometry72,44 Doba jízdy3:46:04 Průměrná rychlost19,22

Tato trasa nepatří mezi náročné, jelikož se z Zell am Ziller jede dlouhou dobu Zillertalem - údolím okolo řeky Ziller. V podstatě se jedná o velmi mírný sjezdík krásným údolím plným městěček a vesnic, po jehož stranách se tyčí dvoutisícovky. V zimě to tu určitě žije... Idylku lze ale snadno narušit tím, že pojedete po hlavní cestě, která je dost frekventovaná a ještě ke všemu vcelku úzká. Sem cyklisti moc nepatří, takže se vyplatí trochu si nadjíždět a v co největším počtu využívat postranní vedlejší cesty. Sice to postup zpomaluje, ale má to atmosféru. Celé údolí z Zell am Ziller až na jeho konec ve Wiesingu, před kterým se Ziller vlévá do řeky Inn, je dlouhé okolo 25 kilometrů. Nebýt odboček na vedlejší cesty a několika kopečků na nich, dalo by se to za hodinku zvládnout. To samozřejmě nebyl náš případ, protože nám to náklad neumožňoval a navíc jsme sem tam zastavovali kvůli fotek, takže se cesta do Wiesingu protáhla skoro na dvě hodiny.

Wiesing je poslední město na konci údolí a za ním už následuje stoupání směrem k Achensee, které leží pod hranicí tisíce metrů. Převýšení něco přes 400 metrů a stoupání začíná hned za Wiesingem. Ze začátku nemá nějak drsný sklon, odhaduju to tak kolem čtyř procent, ale za pravotočivým obloukem zhruba v polovině se sklon zvýší a vydrží až k hranici 900 metrů. Zde je v zatáčce vyhlídková terasa a restaurace (Kanzelkehre), odkud je krásný pohled dolů do údolí na soutok řek Inn a Ziller a na část údolí okolo Innu. Za tímto rozptýlením následuje ještě téměř dvoukilometrové stoupání na nejvyšší bod této cesty - do výšky zhruba 980 metrů. Tato část ale není tak prudká jako dojezd k vyhlídce, takže se jede lépe. Vynaložená námaha je navíc odměněna pohledem na jezero, které je asi 50 metrů pod pod vrcholem.

Za vrcholkem stoupání se k jezeru sjíždí a cesta okolo něj není jednotvárná, protože sem tam se musí stoupat. U jezera je kemp, ale ten jsme nevyzkoušeli, protože jsme měli namířeno asi o 30 kilometrů dále. Na cestě kolem jezera leží i jeden tunel, který je nutné objet, cyklisti dovnitř nesmí. Naštěstí to není problém - okolo vede cesta, navíc s hezkým výhledem na jezero. Za koncem jezera se cesta trochu skloní dolů a i když ne úplně prudce, tak vytrvale sjíždí směrem do Achenwaldu. Odsud už je to pak kousek ke křižovatce s odbočkou na Fall (zde cestu kříží Bavorská stezka), opět z kopce. Za odbočkou se už moc nesjíždí, cesta vede za krátkým klesáním už jen po rovině okolo vody směrem k hrázi přehradní nádrže Sylvenstein - tento úsek už vede po německém území. Pohled z vysoké hráze do údolí je krásný, trochu raritkou je malý tunýlek pro cyklisty po pravé straně hráze, který lze využít při cestě pod hráz. Do Fallu se ovšem nejede dolů, ale přes korunu hráze a pak podél přehrady, takže tunýlek jsme si bohužel nevyzkoušeli. Cesta v uzším místě dokonce pokračuje přes most na druhou stranu nádrže a kousek za mostem už následuje Fall. To je malinká vesnice, kde jsme ani nenašli obchod a místo kempu nás zde přivítalo parkoviště pro karavany. To bylo trochu zklamání, protože jsme stěží objevili místo na stan a navíc zde nebyla sprcha, jen WC. Ale i za to jsme byli rádi, aspoň tam byla tekoucí voda

Další výlety v Rakousku

Abtenau - Gosau - okolo Halstätter See - Halstatt - Niedere Scheibe - Gosau - Abtenau
Abtenau - Karkogelhütte - Gseng Alm - Karkogelhütte - Abtenau
Abtenau - Voglau - Osterhornrunde - Voglau - Abtenau
Anterselva di Mezzo - Passo Stalle - Lienz - Iselsbergpaß - Heiligenblut
Au - Faschinajoch - Bludenz - Partenen - Bielerhöhe - Ischgl - Landeck
Bad Goisern - Raschberghütte - Hütteneck - Ewige Wand - Bad Goisern
Bruck - Fusch - Edelweissspitze - Fusch - Bruck
Bruck - Krimml - Gerlospass - Zell am Ziller
Bruck - Schwarzach - Bischofshofen - Golling - Hallein
Egg - Riedbergpass - Egg
Egg - Schwarzenberg - Egg
Egg chata - Berggasthof Niedere - Egg chata
Egg chata - Furkajoch - Bregenz - Bildstein - Egg chata
Egg chata - město
Gasteig - Mauls - Mühlbach - Bruneck - Anterselva di Mezzo
Großdorf - Amagmach - Schreiberesattel - Sibratsgfäll - Hittisau - Großdorf
Großdorf - Egg - Schoppernau - Diedamskopf
Gundertshausen - Bad Reichenhall - Unken - Saalfelden - Zell am See - Bruck
Hallein - Salzburg - Thalgau - Unterach
Heiligenblut - Franz Josephs Höhe - Hochtor - Fusch - Bruck
Imst - Hahntennjoch - Elmen - Holzgau - Warth - Hochtannbergpass - Au
Kirchschlag - Studánky - Rybník
Landeck - Imst - Oetz - Sölden
Lindau - Alberschwende - Au - Furkajoch - Rankweil - Lindau
Lindau - Bregenz
Lindau - Friedrichshafen - Lindau - Langen - Doren - Lindau
Rannariedl - Passau - Schärding - Braunau - Gundertshausen
Rybník - Bad Leonfelden - Rohrbach - Lembach - Rannariedl
Stams - Zirl - Kematen - Sellrain - Kühtai - Ötz - Ebene - Stams
Unterach - Vöcklabruck - Wels - Linz - Kirchschlag
Zell am Ziller - Wiesing - Achenwald - Fall

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 53663 krát.