Cyklovýlety - články, zajímavosti

Web nejen o cyklistice

  

Bregenz

Bregenz je hlavní město rakouské oblasti Vorarlberg (Vorarlbersko). Město má nejvýznamnější Rakouský přístav u Bodensee a je také velkým kulturním a sportovním centrem a také důležitým železničním uzlem. Známá jsou divadelní představení, mezi jinými také Spiel auf dem See (hra na jezeře): na břehu Bodensee (Bodamské jezero) jsou v létě na pevně ukotveném jevišti uváděny rozličné hry (Opery, operety, muzikály) pod širým nebem. Jedná se o největší exteriér tohoto druhu na světě. Nutno dodat, že představení mají bohaté exteriéry a jsou skutečně žádaná (o tom svědčí i ceny lístků, které jsou bez problémů i za 100 EUR).

Poloha a historie

Bregenz leží na východním břehu Bodensee. Nad Bregenzem se nachází hora Pfänder, na niž od roku 1927 vede lanovka. V Aglomeraci Bregenz žije dohromady asi 60 000 obyvatel a patří sem Hard, Lauterach, Wolfurt, Kennelbach a Lochau-jih.
První obyvatelé v oblasti sídlili už v roce 1500 před Kristem, kdy zde sídlili Římané, kteří si tuto oblast podrobili. Založili zde město Brigantium, které vyrostlo ve významné město s městskými právy a mělo i vojenský význam. Ve 3.stol. před Kristem jej zničili Alemani, ale město bylo obnoveno a zlepšena jeho obrana. Alemani osídlili oblast okolo Brigantia až okolo roku 425 n.l. Ve středověku pak byla vystavěna městská zeď, která měla tvar čtyřúhelníku. Velká část se zachovala a mezi jejími zdmi leží dnešní staré město. Předměstí Bregenzu bylo zničeno válkou v první polovině patnáctého století. Zhruba od té doby pak také Bregenz patřil k rakouskému vévodství, na začátku devatenáctého století chvíli k Bavorsku a od roku 1809 patří stabilně k Rakousku. V roce 1842 s rozvojem dopravy začalo nabývat město na významu, bylo součástí pobřežní cesty. Výstavba přístavu význam dále zvýšila, v roce 1890 bylo dokončeno molo. Kraj byl zasypán a byla vytvořena pobřežní promenáda (1900), která byla prodloužena díky stavbě dálkového potrubí směrem na Lochau. Město se stávalo významnou dopravní tepnou a to především díky pobřežní železnici a k ní paralelní silnici, která se měla rozšiřovat na dálnici. To vyvolalo koncem šedesátých let 20.století tak masivní odpor obyvatelstva, že nakonec došlo k výstavbě tunelu (Pfändertunnel). Nyní je město významné jak v oblasti dopravní, tak v oblasti cestovního ruchu, sportu a kultury.

Zajímavosti

- Festival v Bregenzu (Bregenzer Festspiele): každoročně láká opera na jezeře milovníky hudby z celého světa. Hlediště s kapacitou okolo 7000 lidí je největší svého druhu na světě. Budova divadla byla v letech 2004 a 2005 kompletně obnovena. Exteriéry, které jsou poměrně náročné na stavbu, jsou vždy na dvě sezony. Uváděné hry patří k těm nejslavnějším, např. v letech 2007 a 2008 uvedlo divadlo kromě jiných operu Tosca.
- Zemské muzeum Vorarlberska: leží v místě bývalého obilného trhu a přináší ucelený obraz vývoje oblasti, stejně jako tématicky zaměřené výstavy.
- Vorarlberské vojenské muzeum
- Dům umění: od svého otevření v roce 1997 patří k nejvýznamnějším muzeím moderního umění v německy mluvících zemích. Je to také jedna z nejvýraznějších staveb ve městě, nachází se nedaleko břehů jezera. Architekt Peter Zumthor vyhrál v roce 1998 cenu Mies van der Rohe za architekturu.
- hrad Hohenbregenz
- jezerní promenáda s přístavním molem
- lanovka na Pfänder: zajímavé dílo, které nebylo ve své době ovlivněno jinými podobnými díly, protože jednoduše neexistovaly. Netradičně jsou řešeny příchody a odchody stejně jako kostra díla a také hnací ústrojí.

Město stojí určitě za to navštívit, v létě to tu opravdu "žije", obzvlášť pokud je hezké počasí a v divadle nějaké zajímavé představení. Nedaleko je německé město Lindau, které leží na jednom z největších ostrovů v Bodensee. Doprava je v těcho místech hlavně ve špičku skutečně hustá (nechybí dlouhé kolony), ale po cyklostezce se dá okolo jezera krásně dostat nejen z jednoho města do druhého, ale i na obě strany okolo jezera. Turistický ruch zde v sezonu opravdu kvete a i na stezkách bývá provoz.

Článek převzat z internetové encyklopedie www.wikipedia.de a přeložen z německé verze. Tento článek je licencován za podmínek GNU Free Documentation License. Používá materiál z článku "Bregenz" na Wikipedii.

Další články o geografii měst a míst

Švýcarsko - horská země
Bodamské jezero

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 4154 krát.