Cyklovýlety - články, zajímavosti

Web nejen o cyklistice

  

Livigno v zimě

Když jsme v roce 2007 byli poprvé v Livignu, z cen v obchodech jsme vytušili, že se jedná o bezcelní zónu. Źe je zde ale zároveň skutečně velké zimní středisko, jsme v létě nepoznali. Livigno se nachází zhruba v 1800 metrech nad mořem, takže to svou logiku ale má :) Toto středisko je možná hůře přístupné (ze strany Bormia nebo Zernezu pouze přes sedlo Ofenpass a pak tunelem Munt la Schera nebo přes sedlo Forcola di Livigno). Tunel je zpoplatněn pro os. auta zhruba 10 EUR v jednom směru, jeho nevýhodou je, že je velmi úzký (asi 2.5 metru) a je jednosměrný, auta jsou vpouštěna kyvadlově. Další mínus v přístupnosti je, že tunel je uzavřený v noci od 22.00 h.

Pokud bychom měli charakterizovat středisko Livigno, jedná se o středisko s vysokou jistotou sněhu... Je to jedno z nejspolehlivějších a největších Italských zimních středisek. Pro dovolenou v tomto středisku hovoří nejen jistota sněhu, ale i menší počet návštěvníků (což bude způsobeno jeho horší dostupností) než v jiných oblastech (např. ve srovnání s Dolomity).

Větší plocha sjezdovek je pod horou Vetta Blesaccia (2796 m.n.m.), kam z obou konců Livigna míří lanovky. Nejprudší sjezdovky spadají dolů podél kabinkové lanovky, jsou velmi široké a mají i slušný sklon. O rychlé carvingové oblouky si přímo říkají. Z vrcholu Blesaccia vedou mírnější sjezdové tratě, avšak i ty jsou velmi široké. Ve spodní pasáži přidají na strmosti.

Menší ale sportovnější areál Mottolino spojuje s Livignem 12místná gondola. Dále po hřebeni se pokračuje dvousedačkou, pod níž se vlní návratová sjezdovka, která není příliš vhodná pro opakované sjíždění. Ostatní tratě jsou ale špičkové, největší porci sjezdovek obsluhují 4 a 6sedačka na straně přivrácené k Livignu. Zde si přijdou na své náročnější lyžaři, protože vesměs se jedná o černé a červené tratě. Ideální sjezdovka pro "rozlyžování" míří od vrdcholu kabinky do průsmyku Trepalle. Tvary krajiny trochu připomínají francouzské hory, nejsou tak ostré a bývají téměř celé pokryté sněhem. Komu by bylo zdejších 115 km sjezdovek málo, má možnost se s regionálním skipasem Alta Valtellina vydat do asi 30km vzdáleného Bormia či téměř liduprázdného San Colombana. Cesta se vyplatí už kvůli termálním lázním v Bormiu nebo působivému historickému centru.

Charakteristika střediska

Poloha 1816 - 2798 m.n.m. na hranicích Itálie a Švýcarska
Sjezdovky 115 km, z toho 60 km s umělým sněhem
Lanovky 32 včetně vleků
Ceny 1 den: cca 35 EUR, 6 dnů: cca 170 EUR

Mapa střediska
Plánování trasy
www stránky střediska

Článek převzat z deníku Právo a doplněn o další informace. Více novinek na: www.novinky.cz

Další sportovní zajímavosti

Silverta - Bielerhöhe Alpenstrasse
Bishorn - pěšky nad hranici 4000 metrů
Großglockner - vysokohorská silnice
Timmelsjoch - vysokohorská silnice
Ötztal - ledovcová silnice

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 3142 krát.