Cyklovýlety - Švýcarsko 2006

Web nejen o cyklistice

  

Cyklovýlety v roce 2006

Vorarlberg

Lindau - Alberschwende - Au - Furkajoch - Rankweil - Lindau

Parametry trasy
Najeté kilometry125,41 Doba jízdy5:48:52 Průměrná rychlost21,5

Konečně jsme si mohli dovolit vyjet ráno, počasí ušlo... Tenhle výlet už měl i svůj náboj, dokonce jsem vzal poprvé GPS, což byla neklamná známka, že dnes o něco půjde :)) Snažili jsme se nepodcenit ani oblečení, protože jsme se chystali jet zhruba o 1400 metrů výše nad hladinu jezera. Krajina bezprostředně kolem jezera nenapovídá, že prakticky za humny leží osmnáctistovky a také nějaké to horské sedlo. My jsme ale z předešlého dne věděli, jak umí cesty stoupat.

Cesta z Lindau do Bregenzu je samozřejmě naprosto v klidu, dále směrem na Dornbirn je to to samé, skoro totální rovina. Před Dornbirnem se dá uhnout vlevo směrem na Alberschwende. Tady už začnou kopce, ale zatím se to dá, i když Alberschwende na rovince zrovna neleží. Pak se jede ještě kousek do kopce. V téhle fázi jsme si mysleli, že když už jsme nad 700 metry, tak stoupání bude postupné, měli jsme na to podle mapy něco kolem 40 km od odbočky. Bohužel jsme si to jen mysleli, protože stoupání zde končí a cesta začne klesat nějakých 200 výškových metrů do Eggu. Odsud už cesta pomalinku stoupá. Nejprve stojí za zmínku Bersbuch a jeho vodní elektrárna, pak Andelsbuch a úzkorozchodná železnice, která je v provozu jen v sezonu a to hlavně o víkendech. Cesta z Andelsbuchu (vlevo) začne opět klesat směrem k řece, podél které a okolo měst Bezau a Bizau, Mellau a Schnepfau se dostaneme do Au. Úsek kolem řeky je trošku jednotvárný, kolo navíc moc nejede a cesta ani moc nestoupá. Takže příslib postupného stoupání se postupně mění v příslib prudkého stoupání se skoro kilometrovým převýšením.

Po úseku kolem řeky přijde po odbočení v Au vpravo první krátký úsek do kopce. Rychle se dostaneme nad město, pak následuje kousek rovinky a najednou cesta uhýbá vpravo a je jasné, že tady to začne. Tohle je vhodné místo k malé svačince. Cesta jde zpočátku dost drsně nahoru, odhaduju to tak na 12%. A to vydrží tak dva kilometry, pak stoupání místy zvolňuje, ale pořád je tam hodně prudkých pasáží. Zhruba po osmi kilometrech stoupání se dostáváme do Damülsu, což je poslední město před Furkajoch. Je to malebné horské městečko a od hotelu Edelweiss je hezký výhled do údolí. A je tu i obchod, kde je možné občerstvit se před zbytkem stoupání. Však taky sebou cesta hned kousek za ním škubne nahoru, párkrát se na městečko podíváte ze serpentin a jede se dál. Krajina už tady opravdu připomíná, že jsme vysoko. Závěrečná pasáž za serpentinama už není tak drsná, skoro bych řekl, že se jede pohodově. Okolo jsou louky, jedete po vrstevnici a pohled dolů je jímavý. Najednou po projetí zatáčkou uvidíte před sebou horský hřeben a na něm je krásně vidět, že název sedlo nevznikl náhodou. V místě, kde je vidět malou budku, jde hřeben skutečně dolů a vzhledově to sedlo myslím připomíná.

Vrchol je hezký, dojezd k němu je po vrstevnici, moc už to nestoupá, jen posledních pár set metrů se kopec ještě nechce vzdát, tak své pokořitele potrápí, ale je to spíš takové symbolické. Nahoře je malý kiosek Furkapass, kde se dá venku posedět, ovšem to se nemůže řítit přeháňka (což se nám stalo). I tak stojí za to kouknout se na výhledy, na obě strany je to fajn, směrem na Rankweil je pastvina, mnohdy se na sedlo šplhají krávy :) Narozdíl od provařených dvoutisícových Alpských sedel zde je daleko větší klídek a pohodička. Přesně takové momenty máme rádi, nemusíme se nikde přetlačovat s motorkami ani ničím jiným :) Po klidné půlhodince je čas jet ale dál. Sjezd je parádní (i s tunelem:)), je to vlastně převýšení zhruba 1300 metrů, takže na šlapání klidně zapomeňte na dalších dvacet kilometrů (no jet to odsud, tak se teda člověk nadře více, i když to není tak prudké). Pak ovšem až do Lindau přestanete šlapat jen občas, hlavně před Götzisem. Pár kopečků hlavně zde přijde, ale je to aspoň pestřejší. Cesta vede hodně přes města, takže docela nuda, obzvláště průjezd Dornbirnem je chutný (bez stezek by to moc nešlo). Pak následuje ubíjející rovinka, my jsme měli slabší protivítr a stačilo nám... Do kempu jsme dojeli lehce unavení, ani jsme nečekali, že to bude tak hezké i výživné sedlo.

Další výlety v Rakousku

Abtenau - Gosau - okolo Halstätter See - Halstatt - Niedere Scheibe - Gosau - Abtenau
Abtenau - Karkogelhütte - Gseng Alm - Karkogelhütte - Abtenau
Abtenau - Voglau - Osterhornrunde - Voglau - Abtenau
Anterselva di Mezzo - Passo Stalle - Lienz - Iselsbergpaß - Heiligenblut
Au - Faschinajoch - Bludenz - Partenen - Bielerhöhe - Ischgl - Landeck
Bad Goisern - Raschberghütte - Hütteneck - Ewige Wand - Bad Goisern
Bruck - Fusch - Edelweissspitze - Fusch - Bruck
Bruck - Krimml - Gerlospass - Zell am Ziller
Bruck - Schwarzach - Bischofshofen - Golling - Hallein
Egg - Riedbergpass - Egg
Egg - Schwarzenberg - Egg
Egg chata - Berggasthof Niedere - Egg chata
Egg chata - Furkajoch - Bregenz - Bildstein - Egg chata
Egg chata - město
Gasteig - Mauls - Mühlbach - Bruneck - Anterselva di Mezzo
Großdorf - Amagmach - Schreiberesattel - Sibratsgfäll - Hittisau - Großdorf
Großdorf - Egg - Schoppernau - Diedamskopf
Gundertshausen - Bad Reichenhall - Unken - Saalfelden - Zell am See - Bruck
Hallein - Salzburg - Thalgau - Unterach
Heiligenblut - Franz Josephs Höhe - Hochtor - Fusch - Bruck
Imst - Hahntennjoch - Elmen - Holzgau - Warth - Hochtannbergpass - Au
Kirchschlag - Studánky - Rybník
Landeck - Imst - Oetz - Sölden
Lindau - Alberschwende - Au - Furkajoch - Rankweil - Lindau
Lindau - Bregenz
Lindau - Friedrichshafen - Lindau - Langen - Doren - Lindau
Rannariedl - Passau - Schärding - Braunau - Gundertshausen
Rybník - Bad Leonfelden - Rohrbach - Lembach - Rannariedl
Stams - Zirl - Kematen - Sellrain - Kühtai - Ötz - Ebene - Stams
Unterach - Vöcklabruck - Wels - Linz - Kirchschlag
Zell am Ziller - Wiesing - Achenwald - Fall

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 43680 krát.