Cyklovýlety - Slovensko - Orava/Roháče

Web nejen o cyklistice

  

Cyklovýlety v roce 2010

Slovensko - Orava / Roháče

Habovka - Námestovo - Magurka - hřebenová cesta - Podbiel - Oravský Podzámok - Podbiel - Habovka

Parametry trasy
Najeté kilometry95 Doba jízdy5:15:00 Průměrná rychlost18,25

Habovka je středně velká obec na úpatí západních Tater. Možností ubytování je zde více než dostatek, nám poskytl azyl Penzion Ján. Vřele doporučujem k návštěvě. Tento příspěvek vzniká (28.5.2010) právě zde

Co se výletu týče, prvních deset kilometrů po sfaltu do Podbielu je naprosto v pohodě z mírného kopce, celkové klesání dosahuje cca 160 výškových metrů. Za zády postupně necháváme štíty Tater a cesta se vine zelenou krajinou jejich podhůří. V Podbielu se odbočí vpravo a cesta pokračuje k Oravské přehradě, ráz krajiny v podstatě zůstává stejný. Cestou k nádrži mineme ještě jednu vyrovnávácí nádrž nedaleko města Tvrdošín a pak už přijde krátké stoupání na hráz Oravské nádrže. Odsud je hezký pohled na vodní plochu, čili ideální místo na krátkou pauzu.

Naše dnešní cesta vedla po levé straně Oravy do Námestova. Vlastně před Námestovo, otočili jsme to na mostě... Cílem tohoto výletu totiž nebylo Námestovo, ale vrch s vysílačem - Magurka. Cesta na něj vede asfaltová, polovina je (2010) téměř nová, druhá polovina je pěkně rozsekaná. Kromě nového asfaltu je znakem první poloviny spousta výhledů do údolí na přehradu. Co se stoupání týče, je sklon pohodový, náročnější je určitě druhá polovina. Výhodou je, že se střídají slunečná místa s lesními pasážemi, takže i v případě krásného počasí se jede příjemně. Po zdolání stoupání a převýšení cca 500 metrů je pauza u vysílače logická :) Odsud se dá pokračovat buď zpět, nebo po 400 metrech sjezdu nepokračovat vlevo po "asfaltu", ale sjíždět rovně po lesní cestě. Ta pak vede po hřebeni až nad hranici 1200 metrů (přes Budín) a patří mezi nejnáročněnjší úseky, které jsem jel. Stoupání jsou místy prudká, ale především, pokud není opravdu sucho, je to jen pro technicky zdatné a silné jedince :) Asi po deseti kilometrech se nabídne sjezd do Podbielu, který se vyplatí využít a netrápit se dále po hřebeni, je to neúměrné ujeté vzdálenosti.

Do Podbielu je sjezd z třetiny ďábelský - prudký a hodně hodně technický. Vyzkoušíte si zde jízdu v nakloněném svahu, prudké sjezdy, průjezdy bahnem, tanec na polámaných větvích, prostě síla. Zbylé dvě třetiny jsou už lepší, cesta je zpevněná, zčásti asfaltová, do Podbielu ale čistí nedojedete

Jelikož nám zbyl čas, rozhodli jsme se výlet protáhnou vyjížďkou po asfaltu do Oravského Podzámku. Tady je známý Oravský hrad, který stojí za to vyfotit a především navštívit! My jsme samozřejmě udělali jen fotku, stejně byl už večer. Cesta nazpět byla do Podbielu do mírného stoupání s převýšením 60 metrů na 16 kilometrech, pak už zbývalo jen vyjet ten zbytek do Habovky, to bylo už přece jen více cítit. Obecně bych tuto etapu díky cca 16 kilometrů dlouhé terénní pasáži zařadil do těch těžších. Myslím ale můžeme doporučit těm, kteří mají rádi trochu adrenalinu :)

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 1 krát.