Cyklovýlety - Slovensko 2006

Web nejen o cyklistice

  

Cyklovýlety v roce 2006

Slovensko

Turčianske Teplice - Zvolen - Bánská Bystrica - Malý Šturec sedlo - Turčianske Teplice

Parametry trasy
Najeté kilometry101,14 Doba jízdy4:02:53 Průměrná rychlost25

Protože jsme měli z dovolené na Slovensku ještě v živé paměti stoupání z Harmance na sedlo Malý Šturec, rozhodli jsme si to letos dát znovu, abychom porovnali, jestli máme lepší formu nebo jestli nás to opět tak zničí. Abychom si toho na poslední den nenaložili moc, rozhodli jsme se jet autem do Turčianských Teplic, tam nechat auto, udělat okruh a vrátit se. Našli jsme si místo u motorestu za městem v podstatě na patě sjezdu ze sedla. Protože jsme si sedlo chtěli nechat až na závěr, jeli jsme nejprve směrem na Kremnicu. Na cestě nás čekalo více jak dvěstěmetrové převýšení, jelikož jsme v podstatě přejížděli kremnické vrchy. Pak jsme sjeli až do Zvolena někde na hranici 250 metrů nad mořem. Tahle část cesty nebyla ani trochu zábavná, jeli jsme okolo dálnice v podstatě po rovině nebo spíš z mírného kopce, ale foukalo, takže to byla pěkná dřina. Pokud mě paměť neklame, museli jsme si dát buď tady nebo před Banskou Bystricou pauzu v rychlém občerstvení nadnárodní značky.

Každopádně jsme to moc dobře nevymysleli, protože až v podstatě do zmíněné Banské Bystrice jsme jeli po rovině (pro změnu teď mírně do kopce) nedaleko dálnice po docela frekventované cestě. Nebavilo nás to ani trochu a z těch čtyřiceti kilometrů od výjezdu z Kremnických vrchů jsme byli řádně otrávení. Ale přetrpěli jsme to statečně a za Banskou Bystricou jsme vlevo odbočili na sedlo. Za Harmancem jsme sundali dlouhé věci a vyrazili nahoru. Ještě poznámka k Harmanci - zdejší papírna je asi jediná možnost pro místní lidi, jak pracovat a město působí dost chudě a v některých místech i opuštěně. Tady se snad taky zastavil čas někdy v osmdesátých letech. Nicméně já tuhle vzpomínku mám hrozně rád a rád se tu projedu znovu. Zpět ale ke stoupání, to je opravdu od Horného Harmance docela dřina, cesta má místy více jak dvanáct procent. Pod sedlem vede nejdelší železniční tunel (ověřeno v roce 2006) SR dlouhý téměř 4700 metrů. Není to bez důvodu, sedlo je vážně dost prudké. Záverečná asi dvoukilometrová pasáž vede po takové traverze nad údolím a není už tak prudká, takže je načase se po více než půlkilometrovém převýšení trochu pokochat. Nahoře na sedle Malý Šturec (890) je v zatáčce parkoviště (no, moc pořádek tu nebyl) a vrcholová cedule - samozřejmě jsme hodili foto :) Sjezd je víceméně rovnoměrný, od Turčianských Teplic to tedy není tak těžký kopec.

Tímto výletem jsme tedy uzavřeli naši přípravu na Švýcarsko a s maximálně dobrým pocitem jsme vyrazili autem směr Ostrava. Slovensko máme velmi rádi a protože to nemáme daleko, určitě to nebyl poslední počin takového druhu...

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 16376 krát.