Cyklovýlety - Slovensko 2002

Web nejen o cyklistice

  

Cyklovýlety v roce 2002

Slovensko

Tále - Banská Bystrica - Turčianske Teplice - Bojnice

Parametry trasy
Najeté kilometry127,48 Doba jízdy4:47:22 Průměrná rychlost26,6

Přemisťování Slovenskem pokračuje směrem na západ, konkrétně cíl této cesty leží nedaleko Prievidzy - v Bojnicích. Z motelu Tále je to směrem do Podbrezové slušně z kopce, pak už následuje opět jízda Hornohronským údolím z mírného kopce podél Hronu až do Banské Bystrice. Na tomto úseku dokáže opět slušně potrápit vítr, což byl i náš případ. V Banské Bystrici je vhodné místo pro přestávku, protože pak se pojede do kopce. Navíc má toto město hezké historické centrum, které stojí za to vidět. Jediným záporem je opět provoz ve městě, ale to se dá čekat...

Po přestávce pokračuje cesta směrem do srdce Veľké Fatry směrem na Donovaly. Asi po sedmi kilometrech ale z cesty na Donovaly sjíždíme a etapa pokračuje směrem na Harmanec, což je více a více do kopce. Jede se tak trochu zapomenutou krajinou, Harmanec a okolí rozhodně nepatří mezi bohaté obce... Cesta začne za Dolným Harmancem (cca 480 m.n.m.) stoupat příkřeji, až v některých pasážích hravě dosáhne sklonu dvanácti procent. Celá hlavní část stoupání na sedlo Malý Šturec (890) má okolo osmi kilometrů a převýšení je něco přes čtyřista metrů. Obzvláště střední pasáž stoupání patří k těm náročným, závěr je docela v pohodě a trošku tak snižuje průměrný sklon. Cesta vede v horní pasáži po úbočí kopce a nabízí hezké výhledy, sjezd je pak konstantní, ze strany od Turčianských Teplic se podle mého názoru jede lépe. Sedlo jsme vyjeli i v roce 2006.

Na konci Turčianských Teplic je třeba odbočit směrem na Nitrianske Pravno. Na cestě k němu číhá ještě jedno sedlo - Vyšehradské sedlo (579), které však není tak těžké vyjet, protože startovní výška je nižší jen o zhruba 150 výškových metrů. Ze sedla už následuje jen sjezd do Prievidzy(280) a stoupání k autokempu Bojnice. Kemp se nachází z větší části v lese, takže je to zase něco trošku jiného.

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 48123 krát.