Cyklovýlety - články, zajímavosti

Web nejen o cyklistice

  

Slovakman 2014

Prolog

Tak se do seriálu závodů dostal ještě jeden delší podnik - mistrovství ČR a SR v dlouhém triatlonu (obdoba Ironmana). Od konce léta 2013 ve mě hlodala představa zkusit dlouhý triatlon a nakonec jsme s mým triatlonovým guru Hansem rozhodli jít do Slovakmana, který se konal v Piešťanech.

Příprava

Na závod jsem se připravoval v podstatě od začátku roku, především jsem začal plavat - což byl pro mě největší úkol, protože jsem nikdy pořádně neplaval. V podstatě jsem se učil, jak na to :D Pro mě, cyklistu, to byl (a je) naprosto atypický pohyb, který mě stál hromadu sil... Co se přípravy jako takové týče, neusnadnilo mi to pracovní vytížení, pár služebních cest (z toho jedna delší) a příprava na úplně jiný typ závodu - Salzkammergut Trophy 2014. Z toho důvodu jsem měl především manko v plavání (to se špatně dohání, když není k dispozici bazén).

Začátek

Tradičně hektický příjezd se projevil tím, že jsem neslyšel výklad trati - dost blbý, protože jsem nikdy na triatlonu nebyl, natož na dlouhém... Hlavní pravidla aspoň sdělil Hans a na něco jsme se doptali stejných bláznů Příjezd do kempu byl sice v pohodě, ale stavba stanu za tmy a podobné radosti, to byl už trochu nechtěný bonus a byť to píšu s asi tříměsičním zpožděním, stále trvám na tom, že takhle už teda ne (na Salz jsme letos - 2014 - dorazili dokonce v 1.00 v noci, takže už jsem toho měl plné zuby). No, každopádně, stan jsme postavili, večeři si nějakou dali a kolem jedenácti se zamotali do spacáků a usnuli.

Trať

Trať byla poměrně jednoduchá, voda (přehrada na Váhu v Piešťanech) -> 6x cyklistický okruh po silnici -> 6x běžecký okruh podél řeky a v parku v Piešťanech. Na mě už to místy bylo trochu moc jednotvárné, ale je to o zvyku. Pravidla by se dala shrnout tak, že každý závodí za sebe - ve vodě je potřeba dávat pozor na správnou trasu a neplést se do dráhy těm, co plavou v protisměru, nikoho nemlátit atp. Na kole se nesmí jezdit v háku, předjíždět tak 20 sekund a v běhu je to jednoduché - hlavně nepadnout

Závod

Jo, hlavně začátek závodu mě úžasně nakopnul. Skvěle jsem se pobavil v bahnité a trošku studené vodě po nějakých přívalových deštích v ní byly třeba i větvičky - plavali jsme v přehradě na Váhu. V životě jsem toho na volné vodě moc neuplaval, takže jsem například zjistil, že vůbec neumím plavat rovně bez dráh . K tomu jsem jaksi ve vodě neviděl víc jak na deset centimetrů, asi za 100m se mi zamlžily brýle, takže jsem třeba několikrát plaval ke břehu místo dopředu, což mě tak vytočilo, že jsem se na to celé chtěl vy...t. Až jsem byl poslední, konečně jsem si upravil brýle a trochu se uklidnil - všichni uplavali, takže už stejně nebylo pochyb o tom, že plavec jsem úplně tragický :) Hned v prvním kole (škoda, že jsem se nezeptal, kolik kol se plave - to byl fajn nápad) jsem nevylezl na břeh (protože jsem se nezeptal, co mám dělat - to mě přesvědčilo o tom, že jsem špatný plavec a ještě k tomu vůl) - a měl jsem strach, že tím to pro mě skončí. Další dvě kola už jsem dal v nějakém "tempu" a šestý od konce jsem se vyplazil z vody a docela jsem se bavil tím, jaká jsem troska - plavání za 1:35 = ostuda

Kolo už bylo lepší, ze začátku jsem na to vlítl, co to šlo, ale postupně mi ubývaly síly hlavně díky větru a vedru - začínalo se hustě oteplovat. S Hansem jsme se viděli v každém kole a hodně mi pomáhal tím, jak mě povzbuzoval. Holky nás naprosto skvěle živily banánama a rohlíkama a vším, co jsme si řekli. V posledním kole už jsem se modlil, ať je konec (další chybka byla oblíct si podvlíkací triko a nesundat ho - málem mě to uvařilo). Nějak jsem kolo za 5:32 doklepal na 62. místě v disciplíně a moc jsem se těšil, až se zlikviduju na běhu - vůbec jsem neměl představu, jestli to dokončím.

Běh ve 33 stupňovém vedru, to byl ovšem hnus... Na každé občerstvovačce jsem musel zastavit, napít se a osvěžit se (= polít se pořádně vodou). Teprve pak jsem byl schopen pokračovat. Celý běh jsem sice nějak "odběhl", ale bylo to peklo. Moc jsem toho nesnědl, teda kromě melounu, ten jsem na občerstvovačkách musel sežrat snad celý :) Pak byly nějaké ty tyčinky a ke konci už jen asi dva nebo tři gely. Výsledek běhu mě překvapil, disciplínu jsem dal na 41. místě za 4:14 (že bych byl teda běžec a ne cyklista...? Sakra, na kolo jsem si věřil přece víc...).

Celý závod jsme s Hansem oba úspěšně dokočili a v cíli byli patřičně šťastní (a zničení). Byl to opravdu sportovní zážitek, už rozumím tomu, co je čistá vytrvalost - Příbore, díky Nemůžu si odpustit velký dík hlavně svojí Hance za to, jak se starala... A v roce 2015 to třeba dáme ještě jednou, uvidíme...


Další akce

Olomoucký půlmaraton 2015
Salzkammergut Trophy 2015
Pražský půlmaraton 2015
Atlas adventure 2014
Salzkammergut Trophy 2014
Maraton Praha 2014
Salzkammerguttrophy 2013
Půlmaraton Brno 2013
Pražský půlmaraton 2013
Salzkammergut Trophy 2012
Valašská 24h Bystřička 2012
Atlas adventure - rok 2012
Jihlavská 24h - rok 2012
Valašská 24h Bystřička 2011
24h Těžká pohoda Liberec 2011
Atlas Adventure 2011
Pražský půlmaraton 2.4.2011
Valašská 24 - Bystřička 26.6. - 27.6.2010
24h "Těžká pohoda" Liberec 11.6. - 13.6.2010
Atlas Adventure 2010
Rusavská padesátka 2009
24h Bystřička 26.6.2009 - 27.6.2009

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 51509 krát.