Cyklovýlety - Vorarlberg 2007

Web nejen o cyklistice

  

Cyklovýlety v roce 2007

Vorarlberg - Egg

Egg chata - Furkajoch - Bregenz - Bildstein - Egg chata

Parametry trasy
Najeté kilometry142,84 Doba jízdy6:22:46 Průměrná rychlost22,39

Tuhle trasu jsem vlastně znal už z roku 2006, kdy jsme ji jeli se Svobim z Lindau, přes Egg (kdo mohl vědět, že se vrátím prakticky na stejné místo). Nejel jsem tedy do neznáma. Vyrazil jsem okolo jedenácti, sjel si v pěkném tempu kopec do Eggu a vydal jsem se směrem na Andelsbuch (kde je vodní elektrárna a taky hezký jehlan, který slouží jako umělá stěna. Ten se mi téměř podařilo asi dva dny před výletem pokořit - samo nejlehčí trasou). V Andelsbuchu, kde je také hezká úzkorozchodná železnice jsem zatočil vlevo a po kratičkém sjezdu se začal podél řeky pomaličku polehoučku šplhat nahoru (sklon skutečně nestál za řeč, ale po deseti kilometrech bylo cítit, že rovinka to není). Jel jsem směrem na Au a pak dále na Damüls a Furkajoch.

Cesta začíná stoupat hned v Au při odbočení vpravo z hlavní cesty. Pak následuje rovinka a hned se jde na věc. Sedlo má 1760 metrů a vzhledem k tomu, že Au leží v osmi stech metrech, chce to trochu zamakat. Stoupání se dá plnohodnotně srovnat s jakýmkoliv jiným výstupem na sedlo daleko vyšší. Vlastně často jsou menší sedla horší makačka než ty nad 2000, kde cesta většinou nestoupá až tak prudce. Myslím si, že to platí i tady. Když se vyškrábete z Au do slušného stoupáku, občas na pár metrů povolí, ale pořád jdete prudce nahoru. Stoupání poleví až po více než šesti kilometrech, kdy jste o více jak půl kilometru výš. Je to plnokrevný 8% stoupák, žádná pohodička. Ale jede se to v poměrně stabilním sklonu, takže jak se člověk dostrane do tempa, tak se to dá. Pak následuje tak kilometr rovinky a opět se jede výš a výš. Po dalších čtyřech kilometrech v kopci se sklonem okolo 6% (někde za jeho začátkem narazíte na malebné městečo Damüls) už se dostaváme vrcholu na dostřel. Následuje kratičká rovinka a poslední asi 5% a tři kilometry dlouhý úsek s hezkými výhledy na vedlejší sedlo Faschinajoch a okolní hory. Tahle část stoupání se jede velmi dobře, je to v podstatě odměna za tu námahu. Nahoře je malý kiosek a krásný výhled dolů, vyplatí se tu postát, dát si něco sladkého a při tom se koukat okolo.

Sjezd ze sedla je vcelku rychlostní, cesta se kroutí, ale na serpentiny se tu moc nehraje, jen si jich pár vybavuju dole před koncem. Mimochodem v poslední fázi sjezdu je hezký pohled na město. Tenhle sjezd je docela výjimka mezi těmi, co jsme jeli, protože cesta jde dolů z 1760 metrů až na úroveň necelých 500 metrů skoro bez přestávky. Je to docela slušné převýšení na jeden zátah, jet to nahoru z téhle strany mi přijde těžší, než cesta, kterou jsem jel já. Po sjezdu pak následuje pár kilometrů rovinky a pak se cesta začne zase zvedat (mám pocit, že to je před Götzisem), aby pak spadla ještě níže než před stoupáním. Do Bregenzu se pak jede vesměs po rovince, občas se cesta trochu zvedne, ale výšku si víceméně drží pořád stejnou až k Bodamskému jezeru. To samozřejmě stojí za pohled a za přestávku. Já jsem si tam dal oddech samozřejmě taky, a pak jsem vyrazil zpátky k chatě.

Na radu švagra od mé přítelkyně jsem to vzal zkratkou a to mě málem vykostilo. Zničehonic jsem koukal na slušný stoupák, o kterém jsem absolutně netušil, jak bude dlouhý. Nakonec měl něco kolem čtyř kilometrů a nahoře jsem viděl všechny svaté :) Tohle byl po sto kilometrech nejprudší stoupák na cestě. Ale jako všechny kopce, tak i tenhle skončil a já jsem se vydal hledat cestu zpět. Kapku jsem zabloudil, začalo pršet a já jsem jezdil v okruhu pěti kilometrů od Alberschwende (a rovinky to nebyly). Potom, co jsem jinou cestou sjel až do Buchu (což vlastně znamenalo, že já blbec se vracel), mě už ale přecházel smích, bez mapy se mi odbočka na Egg trefovala špatně. Takže jsem se vrátil do Alberschwende a naštěstí to našel. Smůla byla, že jsem věděl, že z výšky asi 700 metrů budu muset sjet dobrých 2OO metrů a pak se šplhat k chatě. Samozřejmě lilo jako blázen a já jsem už toho měl plné zuby. Na chatu jsem dojel propocený, totálně promočený a kvalitně vyždímaný, ale i tak to byl fajn výlet.

Další výlety v Rakousku

Abtenau - Gosau - okolo Halstätter See - Halstatt - Niedere Scheibe - Gosau - Abtenau
Abtenau - Karkogelhütte - Gseng Alm - Karkogelhütte - Abtenau
Abtenau - Voglau - Osterhornrunde - Voglau - Abtenau
Anterselva di Mezzo - Passo Stalle - Lienz - Iselsbergpaß - Heiligenblut
Au - Faschinajoch - Bludenz - Partenen - Bielerhöhe - Ischgl - Landeck
Bad Goisern - Raschberghütte - Hütteneck - Ewige Wand - Bad Goisern
Bruck - Fusch - Edelweissspitze - Fusch - Bruck
Bruck - Krimml - Gerlospass - Zell am Ziller
Bruck - Schwarzach - Bischofshofen - Golling - Hallein
Egg - Riedbergpass - Egg
Egg - Schwarzenberg - Egg
Egg chata - Berggasthof Niedere - Egg chata
Egg chata - Furkajoch - Bregenz - Bildstein - Egg chata
Egg chata - město
Gasteig - Mauls - Mühlbach - Bruneck - Anterselva di Mezzo
Großdorf - Amagmach - Schreiberesattel - Sibratsgfäll - Hittisau - Großdorf
Großdorf - Egg - Schoppernau - Diedamskopf
Gundertshausen - Bad Reichenhall - Unken - Saalfelden - Zell am See - Bruck
Hallein - Salzburg - Thalgau - Unterach
Heiligenblut - Franz Josephs Höhe - Hochtor - Fusch - Bruck
Imst - Hahntennjoch - Elmen - Holzgau - Warth - Hochtannbergpass - Au
Kirchschlag - Studánky - Rybník
Landeck - Imst - Oetz - Sölden
Lindau - Alberschwende - Au - Furkajoch - Rankweil - Lindau
Lindau - Bregenz
Lindau - Friedrichshafen - Lindau - Langen - Doren - Lindau
Rannariedl - Passau - Schärding - Braunau - Gundertshausen
Rybník - Bad Leonfelden - Rohrbach - Lembach - Rannariedl
Stams - Zirl - Kematen - Sellrain - Kühtai - Ötz - Ebene - Stams
Unterach - Vöcklabruck - Wels - Linz - Kirchschlag
Zell am Ziller - Wiesing - Achenwald - Fall

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 12556 krát.