Cyklovýlety - Rakousko 2008

Web nejen o cyklistice

  

Cyklovýlety v roce 2008

Rakousko

Po zkušenostech z roku 2004 jsme se opět rozhodli podniknout výlet na horských kolech s plnou zátěží. Narozdíl od tohoto roku jsme byli lépe vybaveni jak funkčními věcmi, tak i svalově Mimo jiné i proto jsme si mohli dovolit ambicioznější plán. Jak se nám jej podařilo splnit si do detailu můžete přečíst níže. Na začátek bych jen uvedl, že tato cesta patřila k těm těžším, počasí nás dost pozlobilo a trošku ovlivnilo naše plány do budoucna. Dvakrát jsme vydatně promokli, téměř pět dní z deseti nebylo ideální počasí, mnohdy jsme dešti unikli jen o kousek. Nicméně nějaké fotky a zážitky jsme dovezli a opět to stálo za to!

Bruck - Krimml - Gerlospass - Zell am Ziller

Parametry trasy
Najeté kilometry96,23 Doba jízdy5:07 Průměrná rychlost18,8

Začátek této cesty byl v Brucku an der Großglocknerstrasse, což je ve výšce okolo 750 metrů. Jelikož cesta do Krimmlu vede dost dlouhou dobu údolím, je to zpočátku možná trochu nuda. Proto jsme se rozhodli jet po Taurské stezce, na které jsme vydrželi asi 35 kilometrů. Cesta je to vcelku rovná, jen ji ozvláštňují průjezdy jednotlivými městy a městečky a samozřejmě také více zvlněný terén. Cesta vede podél řeky Salzach, směrem na Krimml je to samozřejmě proti proudu, takže nadmořská výška alespoň minimálně roste. Ale vlnky na stezce jsou dost vyčerpávající, takže je výhodné najet na cestu, což jsme někde u Neukirchenu udělali. Odtud už cesta přece jen stoupá více, ale pořád to na výšce je znát minimálně. Pod Krimmlem se ale objeví stoupání, které je vcelku nepříjemně a táhlé.

Jede se z výšky okolo 900 metrů nad mořem do výšky 1060 metrů, ve které leží Krimml. Zde se vyplatí na chvíli zastavit a mrknout se na proslulé Krimmelské vodopády. Je to atrakce pro velké množství lidí, takže za pěkného počasí Krimml rozhodně nepatří ke klidným místům Po průjezdu okolo několika parkovišť ale začíná stoupání na nejvyšší bod této cesty, kterým je Gerlospass. Nutno dodat, že cesty na Gerlospass najdete dvě, jedna - ta starší - vede z města Wald im Pinzgau a je vcelku dost prudká, druhá - novější - vede z Krimmlu a po té jsme jeli. Není tak prudká, ale zato vede do vyšší nadmořské výšky - 1628 metrů. V některých mapách je ovšem u názvu Gerlospass udávána jiná výška, která patří k sedlu na starší cestě.

Stoupání na Gerlospass je vcelku prudké, ale jako všechna stoupání se dá jet. Naštěstí není nudné, jsou zde jak serpentiny, tak i delší pasáže, odkud jsou krásné výhledy do údolí nebo na vodopády. Serpentiny jsou značené, na mnoha místech jsou také cedule s nadmořskou výškou, což působí jako lehký motivační prvek k tomu se nevzdat a jet dál. Asi sto výškových metrů před koncem stoupání je parkoviště pro turisty chtivé výhledů do údolí, zde se vyplatí dát si na chvíli pauzu. Jelikož nás tady bohužel chytila bouřka, museli jsme se dokochat a "frčet" nahoru. Podařilo se nám zmoknout jen trochu, ale na první den to bylo tedy přivítání jak má být... Protože nepřestalo, museli jsme jet dolů v dešti, což nás především psychicky vyčerpalo. Cesta směrem na Gerlos hned za mýtnicí (cesta přes Gerlospass je placená) klesá asi s osmiprocentním sklonem, takže to v dešti byl docela zápřah pro naše brzdové špalky. Pak ale cesta přestává klesat a až do Gerlosu je to víceméně buď trochu do kopce nebo po vrstevnici, poslední pasáž je opět podstatně prudší a sjíždí se až do Zell am Ziller - serpentiny, pohledy na údolí... Škoda, že jsme si to díky počasí vůbec neužili. Dohromady má sjezd do Zell am Ziller asi 33 kilometrů. Velmi nás potěšil kemp Hofer, jednak nám zde dali slevu, protože jsme byli na kolech, ale především měl dobrou úroveň.

Další výlety v Rakousku

Abtenau - Gosau - okolo Halstätter See - Halstatt - Niedere Scheibe - Gosau - Abtenau
Abtenau - Karkogelhütte - Gseng Alm - Karkogelhütte - Abtenau
Abtenau - Voglau - Osterhornrunde - Voglau - Abtenau
Anterselva di Mezzo - Passo Stalle - Lienz - Iselsbergpaß - Heiligenblut
Au - Faschinajoch - Bludenz - Partenen - Bielerhöhe - Ischgl - Landeck
Bad Goisern - Raschberghütte - Hütteneck - Ewige Wand - Bad Goisern
Bruck - Fusch - Edelweissspitze - Fusch - Bruck
Bruck - Krimml - Gerlospass - Zell am Ziller
Bruck - Schwarzach - Bischofshofen - Golling - Hallein
Egg - Riedbergpass - Egg
Egg - Schwarzenberg - Egg
Egg chata - Berggasthof Niedere - Egg chata
Egg chata - Furkajoch - Bregenz - Bildstein - Egg chata
Egg chata - město
Gasteig - Mauls - Mühlbach - Bruneck - Anterselva di Mezzo
Großdorf - Amagmach - Schreiberesattel - Sibratsgfäll - Hittisau - Großdorf
Großdorf - Egg - Schoppernau - Diedamskopf
Gundertshausen - Bad Reichenhall - Unken - Saalfelden - Zell am See - Bruck
Hallein - Salzburg - Thalgau - Unterach
Heiligenblut - Franz Josephs Höhe - Hochtor - Fusch - Bruck
Imst - Hahntennjoch - Elmen - Holzgau - Warth - Hochtannbergpass - Au
Kirchschlag - Studánky - Rybník
Landeck - Imst - Oetz - Sölden
Lindau - Alberschwende - Au - Furkajoch - Rankweil - Lindau
Lindau - Bregenz
Lindau - Friedrichshafen - Lindau - Langen - Doren - Lindau
Rannariedl - Passau - Schärding - Braunau - Gundertshausen
Rybník - Bad Leonfelden - Rohrbach - Lembach - Rannariedl
Stams - Zirl - Kematen - Sellrain - Kühtai - Ötz - Ebene - Stams
Unterach - Vöcklabruck - Wels - Linz - Kirchschlag
Zell am Ziller - Wiesing - Achenwald - Fall

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 53739 krát.