Cyklovýlety - Rakousko 2008

Web nejen o cyklistice

  

Cyklovýlety v roce 2008

Rakousko

Anterselva di Mezzo - Passo Stalle - Lienz - Iselsbergpaß - Heiligenblut

Parametry trasy
Najeté kilometry102,46 Doba jízdy5:33:33 Průměrná rychlost18,43

Po noclehu v tak dobrém kempu se nám skoro ani nechtělo vyrážet dál :) Vzhledem k tomu, že začátek byl do nepříjemného kopce, nebylo se koneckonců čemu divit. Cesta hned od kempu vytrvale stoupala se sklonem 7% až k jezeru Anterselva. Tento úsek dlouhý necelých osm kilometrů je pořádně výživný. Jede se údolím, cesta se tak nevinně lehce kroutí a kolo jede krutě ztěžka, na sedm procent to totiž nevypadá. Na ranním letním slunci je to skutečně zážitek a doslova koupel v potu Příjezd k jezeru už je naštěstí v mírnějším duchu, což je vítaný odpočinek. A protože tohle sedlo je jednosměrné, je pro každý směr otevřeno jen na čtvrt hodiny, přičemž provoz je řízen semaforem. A u semaforu je obvykle také prostor si odpočinout, pokud teda nemá cyklista tak dobré načasování, že se trefí.

Naše načasování bylo úmyslně takové, ať si chvíli odpočineme a pak vyrazíme hned ze začátku za auty a motorkami. Počkali jsme si asi čtvrt hoďky a po odjezdu kolony jsme vyrazili nahoru. Obrovskou motivací samožřejmě bylo to stihnout i s nákladem do půl hodiny, než vyjedou auta z protisměru. To ale samozřejmě nebylo reálné, protože ani v roce 2005 se nám to nezdařilo bez nákladu - převýšení mezi jezerem a vrcholem sedla je totiž 400 metrů. Nicméně mnoho letos nechybělo, což byl příjemný důkaz, že na tom až tak zle nejsme :) Cesta nahoru po úzké silničce je famózním zážitkem, jede se většinou řidším lesem, občas se otevře hezký výhled na jezero, které se sympaticky zmenšuje a je tak vidět výškový posun :) Cesta je v prvním úseku trochu serpentinovitá, později už se spíše kroutí po úbočí hory, dokonce v rámci zachování sklonu prochází krásným úzkým tunýlkem. Vrchol sedla je holý, nahoře je menší jezero, dvě hospůdky (při minulé návštěvě jsme odzkoušeli místní cappucino) a je zde taky výborná věc - tekoucí voda!

Sjezd z Passo Stalle na Rakouskou stranu není tak prudký, ale i těch 6% stačí k tomu, aby utekl velmi rychle. Není vyloženě serpentinovitý, ale zatáček tu pár je, takže brzdy si přijdou na své. Po takových devíti kilometrech je této prudší pasáži konec, klesání však stále pokračuje, tentokrát údolím Defereggental. Společnost při klesání dělá řeka, kolem které pokračuje pokles snad dvacet kilometrů. Za bezvětrného počasí se tu musí jet skvěle, proti větru je to ale dost trápení - což jsme si vyzkoušeli opravdu důkladně - ani na chvíli jsme nepřestali šlapat. Ale po dvaceti kilometrech mírného poklesu následuje zlom a dost prudký sjezd na hlavní silnici do Lienzu (už bez šlapání:). V jednom bodě je velmi pěkný výhled do údolí.

Pasáž od křižovatky uprostřed Defereggental až do Lienzu měří opět zhruba dvacet kilometrů, je velmi lehce z kopce - převýšení na celém úseku je asi 130 metrů. V podstatě je to rovina, bez jakýchkoliv změn sklonu, takže to pravé trápení proti větru může nastat právě tady. Údolí je navíc docela otevřené, což je pro vítr ideální příležitost. Tato část cesty do Lienzu je poněkud stereotypní, a i když je krajina samozřejmě hezká, může to v kombinaci s větrem vytvořit pocit nepříjemné nudy. Ta končí příjezdem do Lienzu, což je poměrně velké město s řadou obchodů, kde se dá občerstvit - doporučujeme projet celým městem, na jeho okraji se totiž skrývá asi pět druhů supermarketů - škoda, že my jsme si vybrali díky hroznému hladu hned ten první a nejhorší :)

Po vydatné svačině jsme ještě chvíli pokračovali v klesání až k odbočce na Iselsberpaß. Neznalí místních sklonů jsme s chutí vyrazili dále, což nás ovšem rychle přešlo. Cesta totiž od odbočky stoupá s poctivým šesti- až sedmiprocentním sklonem, což není málo. Stoupání má asi sedm kilometrů a končí ve výšce nad 1200 výškových metrů nad městečkem Iselsberg. Je to takové nenápadné sedlo, ničím extra zajímavé, ale řekl bych lehce zákeřné

Po vystoupání do 1200 výškových metrů bohužel následuje téměř stejně prudký (tak 6%) sjezd do údolí řeky Möll. Je to sice pět kilometrů odpočinku, ale s vědomím, že tohle všechno bude třeba znovu vyjet... Vzhledem k tomu, že Heiligenblut je ve výšce 1100 - 1300 metrů, znamená to minimálně nepříjemné táhlé stoupání. Přesněji řečeno, stoupání do Heiligenblut je táhlé a dlouhé více než 16 kilometrů, pak se vynoří první kemp. Dle našich informací to měl být jediný kemp, takže jsme se zde hned ubytovali. Cena velmi přijatelné, tomu odpovídající vybavení - nic neurazí ale ani nenadchne, což je tak akorát pro nás Kemp je před prudší částí stoupání, která nás čekala tím pádem až druhý den...

Další výlety v Rakousku

Abtenau - Gosau - okolo Halstätter See - Halstatt - Niedere Scheibe - Gosau - Abtenau
Abtenau - Karkogelhütte - Gseng Alm - Karkogelhütte - Abtenau
Abtenau - Voglau - Osterhornrunde - Voglau - Abtenau
Anterselva di Mezzo - Passo Stalle - Lienz - Iselsbergpaß - Heiligenblut
Au - Faschinajoch - Bludenz - Partenen - Bielerhöhe - Ischgl - Landeck
Bad Goisern - Raschberghütte - Hütteneck - Ewige Wand - Bad Goisern
Bruck - Fusch - Edelweissspitze - Fusch - Bruck
Bruck - Krimml - Gerlospass - Zell am Ziller
Bruck - Schwarzach - Bischofshofen - Golling - Hallein
Egg - Riedbergpass - Egg
Egg - Schwarzenberg - Egg
Egg chata - Berggasthof Niedere - Egg chata
Egg chata - Furkajoch - Bregenz - Bildstein - Egg chata
Egg chata - město
Gasteig - Mauls - Mühlbach - Bruneck - Anterselva di Mezzo
Großdorf - Amagmach - Schreiberesattel - Sibratsgfäll - Hittisau - Großdorf
Großdorf - Egg - Schoppernau - Diedamskopf
Gundertshausen - Bad Reichenhall - Unken - Saalfelden - Zell am See - Bruck
Hallein - Salzburg - Thalgau - Unterach
Heiligenblut - Franz Josephs Höhe - Hochtor - Fusch - Bruck
Imst - Hahntennjoch - Elmen - Holzgau - Warth - Hochtannbergpass - Au
Kirchschlag - Studánky - Rybník
Landeck - Imst - Oetz - Sölden
Lindau - Alberschwende - Au - Furkajoch - Rankweil - Lindau
Lindau - Bregenz
Lindau - Friedrichshafen - Lindau - Langen - Doren - Lindau
Rannariedl - Passau - Schärding - Braunau - Gundertshausen
Rybník - Bad Leonfelden - Rohrbach - Lembach - Rannariedl
Stams - Zirl - Kematen - Sellrain - Kühtai - Ötz - Ebene - Stams
Unterach - Vöcklabruck - Wels - Linz - Kirchschlag
Zell am Ziller - Wiesing - Achenwald - Fall

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 53715 krát.