Cyklovýlety - Vorarlberg

Web nejen o cyklistice

  

Cyklovýlety v roce 2011

Rakousko

Großdorf - Egg - Schoppernau - Diedamskopf

Parametry trasy
Najeté kilometry83 Doba jízdy5:30 Průměrná rychlost15,5

Tenhle výlet je kombinací pohodové projížďky údolím a drsného stoupání na pořádný kopec Jeho výchozím bodem se stalo městečko Egg ve Vorarlbergu. Pár výletů v této oblasti Rakouska jsem už popsal a i když jsem už s tím nepočítal, v roce 2011 jsme se sem opět vrátili... Bydleli jsme opět na kopci (konkrétně v části Großdorf, kde jsme měli pronajatu celou chatu - Mary's Ferienhof), což usnadňovalo start všech cyklovýletů, ovšem dramaticky zvyšovalo nechuť ostatních účastníků k návratu až na chatu :)

Zvolená trasa je optimální pro celodenní výlet s rodinkou (bez stoupání na Diedamskopf má cca 60km), na cestě není ani jedno prudké stoupání či špatný terén. Sjezd z Großdorfu je trochu prudší a končí až přímo v Eggu, odkud začíná stoupání směrem na Schoppernau. Není potřeba sjíždět až dolů, cca 200 metrů před koncem sjezdu je u pivovaru odbočka na cyklostezku, což ušetří pár zbytečných metrů stoupání. Zmíněná cyklostezka vede přímo do Schoppernau, čili stačí vnímat značení a jinak si užívat nepřítomnosti aut (kterých je na silnici do Schoppernau docela hodně). Cyklostezka prakticky celou dobu mírně stoupá údolím, prvním záchytným bodem po 7 kilometrech je Bersbuch a zdejší restaurace u kruhového objezdu. Odsud stezka klesá do navazujícího údolí, které nás vlastně dovede až k cíli.

Cyklostezka po krátkém sjezdu pokračuje se stále stejným sklonem asi 1,5% příjemnou krajinou pod horami a protíná několik menších městeček, ve kterých se nabízí dostatek možností k přestávce, doplnění vody, popř. rychlému nákupu svačinky. Za zmínku stojí Mellau, které může být i cílem výletu - kromě zmíněných možností nabízí výjezd lanovkou do téměř 1500 metrů nad mořem a navazující procházku po horách. Dalším cílem může být město Au, což je takové místní centrum, ve kterém najdeme i bazén. No a pak samozřejmě Schoppernau - to je jen pár kilometrů od Au a kromě nákupu, odpočinku nebo svačinky nabízí jedno z velkých lákadel v této oblasti - výlet lanovkou až na jeden z nejvyšších vrcholů jménem Diedamskopf, čili do výšky přes 2000 metrů. Dá se jet lanovkou tam i zpět, popřípadě s kolem nahoru a pak na kole zpět (což je ale jen pro technicky zdatnější jedince).

Diedamskopf také nabízí další výzvu - vyjet si jej na kole až na vrchol... Tohle bylo něco pro mě Zpočátku to vypadalo na asfaltovou vyjížďku, pak se ale silnice proměnila v šotolinu a začala dost pekelně stoupat. Prvních pár set výškových metrů bylo víceméně schovaných v lese, pak ovšem přišly otevřenější louky. Silnice v průběhu stoupání měnila svou kvalitu, ovšem jedno bylo jisté - po ůvodním kousku už se asfalt neobjevil. Průměrný sklon 12,5%, šotolinový povrch s kamenitými pasážemi mluví asi za vše. Nicméně vypíchl bych několik hodně prudkých kousků (jsem si jist, že 14 i více procent) - především jeden úsek tak kilometr pod vrcholem a navazující závěrečná "stojka" mají svou kvalitu - troufám si říct, že tohle už se bez tréninku jde jen po svých Výhled z vrcholu po tomhle výšlapu ale chutná fakt skvěle...

Tenhle tip je optimální snad pro všechny - cesta po cyklostezce do Schoppernau je velice příjemná a nenáročná, pro rekreační cyklisty je lanovka ideálním zpestřením a pro zdatné jedince zase výšlap nahoru slušnou motivací i fyzickým výkonem...

Další výlety v Rakousku

Abtenau - Gosau - okolo Halstätter See - Halstatt - Niedere Scheibe - Gosau - Abtenau
Abtenau - Karkogelhütte - Gseng Alm - Karkogelhütte - Abtenau
Abtenau - Voglau - Osterhornrunde - Voglau - Abtenau
Anterselva di Mezzo - Passo Stalle - Lienz - Iselsbergpaß - Heiligenblut
Au - Faschinajoch - Bludenz - Partenen - Bielerhöhe - Ischgl - Landeck
Bad Goisern - Raschberghütte - Hütteneck - Ewige Wand - Bad Goisern
Bruck - Fusch - Edelweissspitze - Fusch - Bruck
Bruck - Krimml - Gerlospass - Zell am Ziller
Bruck - Schwarzach - Bischofshofen - Golling - Hallein
Egg - Riedbergpass - Egg
Egg - Schwarzenberg - Egg
Egg chata - Berggasthof Niedere - Egg chata
Egg chata - Furkajoch - Bregenz - Bildstein - Egg chata
Egg chata - město
Gasteig - Mauls - Mühlbach - Bruneck - Anterselva di Mezzo
Großdorf - Amagmach - Schreiberesattel - Sibratsgfäll - Hittisau - Großdorf
Großdorf - Egg - Schoppernau - Diedamskopf
Gundertshausen - Bad Reichenhall - Unken - Saalfelden - Zell am See - Bruck
Hallein - Salzburg - Thalgau - Unterach
Heiligenblut - Franz Josephs Höhe - Hochtor - Fusch - Bruck
Imst - Hahntennjoch - Elmen - Holzgau - Warth - Hochtannbergpass - Au
Kirchschlag - Studánky - Rybník
Landeck - Imst - Oetz - Sölden
Lindau - Alberschwende - Au - Furkajoch - Rankweil - Lindau
Lindau - Bregenz
Lindau - Friedrichshafen - Lindau - Langen - Doren - Lindau
Rannariedl - Passau - Schärding - Braunau - Gundertshausen
Rybník - Bad Leonfelden - Rohrbach - Lembach - Rannariedl
Stams - Zirl - Kematen - Sellrain - Kühtai - Ötz - Ebene - Stams
Unterach - Vöcklabruck - Wels - Linz - Kirchschlag
Zell am Ziller - Wiesing - Achenwald - Fall

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 8086 krát.