Cyklovýlety - Rakousko

Web nejen o cyklistice

  

Cyklovýlety v roce 2012

Rakousko

Abtenau - Gosau - okolo Hallstätter See - Niedere Scheibe - Gosau - Abtenau

Parametry trasy
Najeté kilometry91 Doba jízdy5:05 Průměrná rychlost16 Převýšení2100 m

Tento výlet začíná v městečku Abtenau, nacházejícím se asi 50 km od Salzburgu. Jako snad ve všech podhorských oblastech i zde je možnost vcelku jednoduše a pohodlně si sehnat ubytování, navíc za rozumnou cenu - proto jsme se rozhodli jet zrovna sem
I když to prvních pár metrů vypadá, že silnice z Abtenau směrem na Gosau bude stoupat, není tomu tak. Jako naschvál silnice klesne do údolí k řece, odkud teprve začne stoupat směrem na sedlo Paß Gschütt. Stoupání je zprvu mírné (ovšem docela dlouhé - přes 8km), poslední kilometr a půl je obtížnější, silnice se zde totiž oddělí od řeky a malinko prověří síly cyklistovy...

Za vrcholem stoupání logicky následuje sjezd, ten je dost prudký a vzhledem k přehledosti silnice je i super rychlý - do Gosau je to tak dvě a půl minutky. Z Gosau silnice klesá jen mírně kolem řeky až k mostu, za kterým je nenápadná odbočka do lesa, jež nabízí krátký výlet do terénu. Terénní vsuvka znamená stoupání po kamenité cestě docela vysoko nad silnici (která mezitím klesá). Zhruba po kilometru se lesní cesta začne klikatit po vrstevnici, aby za dalších pár stovek metrů začala zvyšujícím se tempem klesat zpět k silnici, se kterou se spojí téměř na břehu jezera Hallstätter See v městečku Gosauzwang. Kolem jezera vede krásná cyklostezka, kterou se vyplatí projet - stačí se vydat směrem na Bad Goisern a za mostem / hrází pak odbočit vpravo na úzkou asfaltku. Zde už je pak stezka dobře značená a dovede vás až do Hallstattu (povrchy se střídají, sem tam přijde bonus v podobě kratšího kopce), po cestě stojí za pozornost úsek vedoucí nad hladinou jezera a samozřejmě Hallstatt (plný turistů).

Z Hallstattu se dá pokračovat zpět do Gosauzwangu po stezce a dojet do Gosau po asfaltu, NEBO se nabízí druhá možnost v podobě přejezdu docela slušného kopce. Stoupání začíná nenápadně v části Hallstattu jměnem Lahm, kde se nenápadně za mostem objeví odbočka vpravo mezi domy. Cesta pokračuje okolo sportovního centra do mírného kopce, asi po půl kilometru stoupání nabere sklon a úzká asfaltka míří vzhůru podél skály vysoko nad řeku. Stoupání nezvolní ani na chvíli (sklon okolo 10%), jediná pauza čeká nedaleko místa zvaného Gletschergarten, konkrétně u parádního vodopádu, na který je nejlepší výhled z úzkého mostku (přes který koneckonců vede i trasa).

Za tímto místem už snad není žádná rovinka, povrch se změní na šotolinu a lesní cesta míří vytrvale nahoru. V podstatě celé stoupání vede jen lesem, v horní části se objeví pár kousků, odkud je výhled do údolí. Fyzicky nejnáročnější jsou poslední asi 2 kilometry za ostrou vracečkou vpravo. Zde se totiž zhorší povrch a zvýší sklon nad 10%. Po nějakých šesti sedmi kilometrech je to docela vysilující (nemluvím o posledních asi 300 metrech, to je fakt lahůdka :)). Vrchol je malý, dá se tu na chvíli posedět, odpočinout a pak vyrazit dále - o kousek níž je pod kamenitým sjezdem chata Roßalm.

Od chaty cesta pokračuje po hřebeni chvíli nahoru a dolů, jen jedno stoupání je trošku zákeřnější :) Po necelých osmi kilometrech hřebenový úsek končí nad jezerem Vorderer Gosausee, z místa kousek pod vrcholem je hezký rozhled směrem na Osterhorngruppe či Tennengebirge. Šotolinová cesta se postupně láme a klesá do údolí k jezeru, na několika úsecích mezi zatáčkami či serpentinami se zde dá jet opravdu velmi rychle, což dobu sjezdu zkracuje - prakticky za chvíli cesta končí u jezera. Odsud už se pokračuje po klasické silnici zpočátku superrychlým sjezdem, později už jen mírným. Klesání končí v Gosau, kde se vlastně okruh uzavírá. Na trase směrem do Abtenau však ještě čeká znovu sedlo Paß Gschütt, tentokrát z té prudší strany Za sjezdem z Paß Gschütt čeká už jen poslední stoupání od Lammertalu nahoru do Abtenau, kde celý tento výlet, jenž se řadí k těm náročnějším, končí.

Další výlety v Rakousku

Abtenau - Gosau - okolo Halstätter See - Halstatt - Niedere Scheibe - Gosau - Abtenau
Abtenau - Karkogelhütte - Gseng Alm - Karkogelhütte - Abtenau
Abtenau - Voglau - Osterhornrunde - Voglau - Abtenau
Anterselva di Mezzo - Passo Stalle - Lienz - Iselsbergpaß - Heiligenblut
Au - Faschinajoch - Bludenz - Partenen - Bielerhöhe - Ischgl - Landeck
Bad Goisern - Raschberghütte - Hütteneck - Ewige Wand - Bad Goisern
Bruck - Fusch - Edelweissspitze - Fusch - Bruck
Bruck - Krimml - Gerlospass - Zell am Ziller
Bruck - Schwarzach - Bischofshofen - Golling - Hallein
Egg - Riedbergpass - Egg
Egg - Schwarzenberg - Egg
Egg chata - Berggasthof Niedere - Egg chata
Egg chata - Furkajoch - Bregenz - Bildstein - Egg chata
Egg chata - město
Gasteig - Mauls - Mühlbach - Bruneck - Anterselva di Mezzo
Großdorf - Amagmach - Schreiberesattel - Sibratsgfäll - Hittisau - Großdorf
Großdorf - Egg - Schoppernau - Diedamskopf
Gundertshausen - Bad Reichenhall - Unken - Saalfelden - Zell am See - Bruck
Hallein - Salzburg - Thalgau - Unterach
Heiligenblut - Franz Josephs Höhe - Hochtor - Fusch - Bruck
Imst - Hahntennjoch - Elmen - Holzgau - Warth - Hochtannbergpass - Au
Kirchschlag - Studánky - Rybník
Landeck - Imst - Oetz - Sölden
Lindau - Alberschwende - Au - Furkajoch - Rankweil - Lindau
Lindau - Bregenz
Lindau - Friedrichshafen - Lindau - Langen - Doren - Lindau
Rannariedl - Passau - Schärding - Braunau - Gundertshausen
Rybník - Bad Leonfelden - Rohrbach - Lembach - Rannariedl
Stams - Zirl - Kematen - Sellrain - Kühtai - Ötz - Ebene - Stams
Unterach - Vöcklabruck - Wels - Linz - Kirchschlag
Zell am Ziller - Wiesing - Achenwald - Fall

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 18176 krát.