Cyklovýlety - Itálie - Lombardie

Web nejen o cyklistice

  

Cyklovýlety 2011

Itálie - Jižní Tyrolsko

Val Dorizzo - Passo Croce Domini (1892) - Breno - Capo di Ponte - Edolo - Temú

Parametry trasy
Najeté kilometry77,5 Doba jízdy4:35 Průměrná rychlost16,8 Převýšení1700 metrů

Jak již bylo zmíněno na stránkách (viz Ponte Caffaro - Strada delle Tre Valli), stoupání začíná hned ve Val Dorizzo, nicméně za městem podstatně nabere na sklonu, což znamená docela prudké stoupání. Nejdříve se silnice zaklikatí na takové louce a později se vine po stráni podél řeky pořád nahoru až do vesnice Gaver, což je menší středisko jak v létě, tak v zimě. I tady se klesání na chvíli zastaví, aby se posléze vnořilo do lesa. Silnice se zúží tak, že se sem vejde akorát jedno auto a postupně se šplhá nahoru. Zde se nacházíme v národním parku Monte Adamello a je to znát, příroda je krásná, lidí není moc, nikde žádné parkoviště, široké sjezdovky... Stoupání se opět přeruší až na sedle Goletto di Gaver, pak následuje lehké klesání do údolíčka, které se nachází pod sedlem Croce Domini.

Úsek na Croce Domini má asi 150 výškových metrů a délku tak dva kilometry, takže i ten je docela výživný. V profilu to není tak vidět, jelikož se sem tam na cestě objevuje rovinka, ale stoupavé úseky nepatří k těm jednoduchým. Ke Croce Domini se překvapivě sjíždí a není to nejvyšší bod, tím je hřeben nad sedlem. Ze sedla pak vede cesta dvěma směry - buď dolů směrem na Breno (což je tento případ), nebo hezky ještě do kopce po nevyasfaltované silnici (Strada delle Tre valli - cesta třech údolí) přes sedlo Goletto del Crocette a Giogo della Balla až k Passo Maniva.

Sjezd z Croce Domini je dlouhý více než dvacet kilometrů a je to nářez, docela dost serpentin a hlavně převýšení okolo 1600 metrů. Z druhé strany to nebude nic jednoduchého, protože sklon se pohybuje celou dobu stabilně okolo osmi procent. Vzhledem k tomu, že už za sebou pár takových stoupání máme, byli jsme rádi, že tentokrát jsme jeli jen a jen dolů a soustředili se hlavně na to, ať se někde nerozmáznem Sjezd je určitě tak na půl hodiny a končí úsekem, který má asi 200 metrů a sklonem připomíná skokanský můstek :)

Breno je položené v dlouhém a širokém údolí Val Camonica a na klimatu je to znát. Zatímco nahoře je pod deset stupňů, zde je za slunečného dne (což ten náš byl) spíš tak ke třicítce. Vzhledem k tomu, že to je větší město, není zde nouze o obchody, na druhé straně není nouze o silný provoz. Silnice vedoucí celým údolím je frekventovaná jako blázen a zároveň je pěkně úzká. Frekventovaná je proto, že je to spojnice z Bergama a Brescia vedoucí k Passu Tonale, potažmo na Švýcarskou stranu. Další možností jak se dostat z Bergama je pouze vzít to přes Chiavennu (odsud se dá trochu si zajet a odbočit na Passo dello Spluga), což je ale pomalejší a komplikovanější varianta v závěru plná serpentin - proto tolik aut.

Kromě toho, že je silnice do Edola frekventovaná, nezanechala ve mně nějaký jiný zážitek. Zpočátku je krajina nic moc, podél cesty pár továrniček, jinak široké údolí a každou chvíli nějaké město. Možná největší dojem ve mně zanechaly asi 2 průjezdy městy, ty byly skutečně zábavné - po obou stranách staré baráky, žádná krajnice, nulová možnost uhnout a okolo sem tam nákladní auto. Sice to byly krátké úseky v řádech stovek metrů, ale v kombinaci s vedrem a lehkým stoupáním to nebylo jednoduché. Silnice do Edola s tím, jak se k němu blížila, pomalu nabírala na sklonu, poslední asi 4 kilometry už to šlo dost ztuha. Naštěsí je centrum Edola přímo určeno k odpočinku (doporučujeme zdejší zmrzlinu) a je v přímém kontrastu s tím, jak vypadá příjezd do města. Na náměstíčku a kolem řeky je menší park, lavičky ve stínu a fontánka s vodou. Tohle místo máme v paměti ještě z jiného výletu - na Passo Tonale, jehož trasu tímto výletem budeme ještě z části kopírovat.

Z Edola začíná prudší stoupání, výjezd z města je opět trochu chmurnější - starý úzký tunýlek a pak cesta mezi baráky. Nicméně za Edolem se konečně dostáváme trošku do hor. Provoz aspoň trochu zeslábne, krajina se stane také zajímavější - střídavě po pravé a levé straně je řeka, konečně se údolí trochu uzavře a zazelená. Průměrný sklon stoupání je po následujících asi deset kilometrů pod 4 procenta, nicméně najdeme zde aspoň 2 prudší pasáže - jednu hned za Edolem a druhou v místě, kde se silnice na malou chvíli zaklikatí. Na cestě do Temu už toho moc zajímavého není, silnice protíná několik měst, pomalu si svým tempem stoupá a za městem Vezza d'Oglio dokonce stoupání zeslábne až téměř na rovinku... Vlastně - za zmínku stojí odbočka před městem Incudine, která vede na Passo Mortirolo. Příjezd do Temu je, jak již bylo řečeno, jen v mírném stoupání, kemp je po pravé straně za řekou v menším kopci. Jmenuje se Presanela a kromě férové ceny (spec. nabídka pro cyklisty a motorkáře) nabízí fakt kvalitní zázemí vč. kuchyňky. Super místo k dobití baterek, které je potřeba, protože z Temu už cesta jen stoupá

Další výlety v Itálii

Alleghe - Passo Duran - Forno d'Zoldo - Passo Cibiana - Pieve di Cadore - Auronzo di Cadore
Aprica - passo Mortirolo - Aprica
Aprica - passo Tonale - Aprica
Aprica - Villa di Tirano - Aprica
Auronzo di Cadore - Passo S.Antonio - Passo Mt.Croce - Dobbiaco - Rasun-Anterselva
Bolzano - Prato - Passo Nigra - Passo di Costalunga - Pozza
Borgonuovo - Passo dello Spluga
Canazei - Passo di Fedaia - (Passo Pordoi) - Canazei
Cortina - Passo di Falzarego - Andraz - Passo Giau - Cortina
Cortina - Passo di Falzarego - Passo di Valparola - Bruneck - Toblach - Passo Cimabanche - Cortina
Cortina - Passo Tre Croci - Lago di Misurina - Passo Cimabanche - Cortina
Cortina - S. Vito di Cadore - Auronzo di Cadore - Passo Tre Croci - Cortina
Cortina - Toblach a zpět
Giro dei 6 passi - Cortina - P.Giau - P.Pordoi - P.Sella - P.Gardena - P.Valparola - P.Falzarego - Cortina
Imer - Passo Cereda - Forcella Aurine - Agordo - Alleghe
Isolaccia - Passo di Foscagno (2291) - Passo d'Eira (2208) - Livigno - Ofenpass (2149) - Prato allo Stelvio
Passo Pordoi - Passo Campolongo - Corvara - Passo di Gardena - Passo di Sella - Canazei
Ponte Caffaro - Val Dorizzo - Passo di Croce Domini (1892) - Goletto del Crocette (2070) - Passo Maniva (1664) - Val Dorizzo
Pozza - Predazzo - Passo di Lavaze - Predazzo
Prato allo Stelvio - Merano - Gampenjoch (1518) - Sarnonico
Prato allo Stelvio - Passo dello Stelvio (2760) - Umbrailpass (2502) - Sta Maria - Prato allo Stelvio
Predazzo - Bellamonte - Passo Valles - Passo San Pellegrino - Passo Lusia - Predazzo
Predazzo - Molina - Passo Manghen - Tesero - Passo di Pampeago - Predazzo
Predazzo - Passo Rolle - Imer - Passo Gobbera - Passo Brocon - Imer
Rasun-Anterselva - Brixen - Penserjoch - Bolzano
Rasun-Anterselva - Passo Stalle - Rasun-Anterselva
Sarnonico - Passo Mendola (1363) - Sarnonico - Dimaro - Passo Campo Carlo Magno (1682) - Tione di Trento - Sella di Bondo (819) - Ponte Caffaro
Sölden - Timmelsjoch - St.Leonardo in Pas. - Jaufenpass - Gasteig
St.Martin - Passo di Erbe - St.Martin
Temú - Ponte di Legno - Passo di Gavia - Santa Caterina Valfurva - Bormio - Isolaccia
Val Dorizzo - Passo Croce Domini (1892) - Breno - Capo di Ponte - Edolo - Temú

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 46007 krát.